Annons

Persson: Swedbank blir kvar i Estland

Estland är och förblir en av Swedbanks hemmamarknader, inskärper bankens styrelseordförande Göran Persson på en pressträff i huvudstaden Tallinn.
Ekonomi • Publicerad 4 oktober 2019
Swedbank styrelseordförande Göran Persson. Arkivbild.
Swedbank styrelseordförande Göran Persson. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Detta är en "fundamental policy", enligt Persson. Han konstaterar att det ibland uppstår rykten att banken ska lämna det baltiska landet.

– Men vi ska stanna och vi ska växa, säger den tidigare statsministern.

Annons

Han påpekar att Swedbank nu förknippas med penningtvätt, att banken har stora problem med sitt anseende. Men att ambitionen är att återskapa det.

– Vi går nu tillbaka till 2007 och granskar, jag tror det är mer än 15 miljoner kunder, och mer än 20 miljarder transaktioner. Vi går till botten med detta och vi vill starta om utifrån en punkt där vi vet vad som har hänt för att det inte ska uppstå igen.

Persson påpekade samtidigt svårigheterna att upptäcka penningtvätt och sade sig vara ödmjuk för att flere upplägg än hittills känt kan dyka upp.

Svensken har i dagarna träffat cheferna för Estlands finansinspektion och centralbank, samt premiärminister Jüri Ratas. Swedbankordföranden sade flera gånger att banken och myndigheterna i Estland och Sverige är inställda på samarbete för att lägga penningtvättskandalen bakom sig och försöka förhindra att liknande problem uppstår på nytt.

Ola Westerberg/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons