Annons

Pettersson om pressen: "Tar fram det bästa"

SM-guld, VM-guld och ett makalöst genombrott i NHL.
Elias Petterssons sanslösa år innebär en hel del press inför VM.
Ishockey • Publicerad 9 maj 2019
Backen Marcus Pettersson, till vänster, knäböjer för Elias Pettersson, i blått, på Tre Kronors träning.
Backen Marcus Pettersson, till vänster, knäböjer för Elias Pettersson, i blått, på Tre Kronors träning.Foto: Claudio Bresciani/TT

Vancouvers genombrottsman blir en av nyckelspelarna i Tre Kronor i VM.

När han för ett år sedan klev in i VM-laget i Köpenhamn var det utan press efter en fantastisk säsong med poängrekord och SM-guld.

Annons

Efter ytterligare en kanonsäsong, där han med sina 28 mål och 66 poäng är favorit till priset som årets rookie i NHL, är förväntningarna stora.

– Jag har fått en stor roll med powerplay och i förstakedjan, så det är jag så klart tacksam för. Nu är det upp till mig att bevisa att jag ska ha den platsen, säger han.

"Större ansvar"

I fjol var han ytterforward, nu går han som center mellan William Nylander och Patric Hörnqvist.

– Jag trivs att spela center, det är det jag har gjort mestadels i min karriär. Jag känner att man får mer tid med pucken, man har större ansvar och det är det jag vill ha.

– Kedjan känns bra, det är två jättebra spelare, men sedan tycker jag vi överlag har ett jättebra lag med bra målvakter, säger han.

Pettersson fick en välbehövlig vila efter grundserien då Vancouver missade slutspel. Och hans fantastiska framgångsrika hockeyresa det senaste dryga året har sjunkit in.

– Jag har varit med och vunnit två guld, jag har spelat i NHL. Det är saker jag kan titta tillbaka på och se att jag har gjort det bra. Men jag är aldrig nöjd och vill ha mer. Jag känner att jag har mycket kvar och göra, jag vill bli så bra som möjligt.

Missade slutet

I fjol bröt han tummen i gruppspelet mot Schweiz och fick inte spela de avgörande matcherna. Han gillar att han fick möjligheten att spela VM så snabbt efteråt igen.

– Det känns jättebra eftersom de matcher jag missade är dem man vill spela. Det var väldigt surt när det väl hände, men just då var det bara att gilla läget. Inför det här VM:et var det självklart för mig att spela.

Göran Sundberg/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons