Annons

Putin prisade Rysslandsutredning

När USA:s utrikesminister Mike Pompeo mötte sin ryske kollega Sergej Lavrov och president Vladimir Putin fanns många tvistefrågor på dagordningen.
Men där fanns också små trevare. Och Putin passade på att hylla den så kallade Rysslandsutredningen.
Ryssland • Publicerad 14 maj 2019
USA:s utrikesminister Mike Pompeo och Rysslands president Vladimir Putin.
USA:s utrikesminister Mike Pompeo och Rysslands president Vladimir Putin.Foto: Alexander Nemenov/AP/TT

Inför mötet med Lavrov sade Pompeo att de två länderna kanske inte är överens om allt, men att det finns utrymme för samarbete, framför allt när det gäller arbetet mot terrorismen och icke-spridning av kärnvapen.

– Jag är här i dag för att president Trump vill förbättra den här relationen, sade han.

Annons

Lavrov konstaterade att ländernas relationer befinner sig i ett "sorgligt" skick, men sade att han hoppades på att mötet skulle resultera i "små men viktiga steg mot förbättrade relationer".

– Jag anser att det är dags att bygga upp en ny, mer ansvarstagande och konstruktiv grund för hur vi uppfattar varandra, sade han.

Brett spektrum

Samtalsämnena spände över ett brett spektrum av heta frågor, såsom kärnenergiavtalet med Iran, rysk valpåverkan och situationen på Koreahalvön. Även situationen i Ukraina och Venezuela avhandlades – frågor där stormakterna har diametralt olika uppfattningar.

Vid en gemensam presskonferens i den ryska semesterorten Sotji sade Pompeo att han klargjort för Lavrov att det inte får ske någon rysk valpåverkan under 2020 års presidentval i USA.

– Det skulle ytterligare förvärra våra relationer, sade Pompeo.

"Ren dikt"

Rysk valpåverkan och misstänkt samarbete mellan Kreml och president Donald Trumps presidentvalskampanj har granskats inom ramen för särskilde åklagaren Robert Muellers så kallade Rysslandsutredning – något som Lavrov passade på att referera till.

– Det är uppenbart att sådana insinuationer är ren dikt, sade Lavrov med hänvisning till utredningen om möjligt samarbete.

När president Putin senare – i sällskap av Pompeo – pratade inför ett pressuppbåd hyllade han dock utredningen. Putins uttalande var ett eko från justitieminister William Barrs omtvistade och, i demokratiska led, kritiserade slutsats: att Mueller fört till bevis att inget samarbete skett.

– Han har på det stora hela utfört en helt och hållet objektiv utredning och bekräftat att inget samarbete mellan den amerikanska regeringen och Ryssland har förekommit, sade Putin.

Ömsesidiga intressen

Putin uttryckte också att han vill återställa en god relation med USA.

Annons

– Jag har fått intrycket att er president vill reparera rysk-amerikanska relationer och kontakter, och vill lösa de frågor som är av ömsesidigt intresse.

USA:s relation till Ryssland har genomgått en viss förändring under Trump. Presidenten talar ofta gott om sin ryske kollega och har av sina motståndare anklagats för att bedriva en allt för mjuk Rysslandspolitik.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons