Annons

Pojkfritt läger får fler tjejer att programmera

Ett nytt matte- och programmeringsläger utan pojkar ska väcka fler tjejers intresse för programmering och problemlösning.
Utbildning • Publicerad 13 maj 2019
Totalt lockades 38 gymnasietjejer från många olika delar av landet till programmeringslägret. . Från vänster Bushra Alawad, 18 år, Agnes Ekman, 18, och Tuva Broström, 19 år.
Totalt lockades 38 gymnasietjejer från många olika delar av landet till programmeringslägret. . Från vänster Bushra Alawad, 18 år, Agnes Ekman, 18, och Tuva Broström, 19 år.Foto: Ung Vetenskapssport/TT

I helgen arrangerades för första gången ett programmerings- och matteläger för tjejer. Lägret höll till i Lund och bakom ligger den ideella föreningen Ung Vetenskapssport. Fördelen med att rikta in sig på både matte och programmering är att ämnena är så starkt sammankopplade.

– Om du ska bli duktig på att programmera behöver du matte, och är du duktig på matte kommer du med största sannolikhet tycka att programmering är roligt, säger Linn Rydberg.

Över förväntan

Annons

En gång i tiden var hon själv lägerdeltagare och kände ofta att det var tråkigt att det var så få tjejer. Helgens pojkfria läger är det första lägret hon ansvarar för, och det gick över förväntan. Totalt kom 38 tjejer från olika delar av landet. Planen är att anordna ett nytt läger redan i höst.

– Det känns jätteroligt att så många kom. Jag stod precis och pratade med några elever när en av tjejerna sa att hon inte ens visste att det fanns tjejer som gillar att programmera före det här lägret. Det tycker jag verkligen symboliserar varför det här är viktigt.

Bättre koll

En av deltagarna var 18-åriga Agnes Ekman som tagit sig ned från Stockholm. Till vardags går hon på gymnasieskolan Södra Latin i Stockholm och är intresserad av både matte och programmering.

– Jag ville åka för att lära mig mer och för att få se Lund som är en jättefin studentstad. Lägret har varit jättebra, jag har lärt mig massor och träffat många nya människor, säger hon.

Under två dagar hölls föreläsningar om matematik och programmering där teori och övningar varvades.

– De går igenom mycket och det är ett snabbare tempo än vad man är van vid. Men även om man inte förstår allt får man en bättre koll på programmering, säger Agnes Ekman.

Lägret avslutades under söndagen med en stor programmeringstävling där det gick ut på att lösa olika problem och uppgifter bäst eller under kortast tid, och vinnarna belönades med godis.

Fanny Hällegårdh/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons