Annons

Polen öppnar för att skicka F-16 till Ukraina

Polen skulle vara redo att skicka stridsflygplan av modellen F-16 till Ukraina om beslutet fattades tillsammans med västerländska allierade, säger landets premiärminister Mateusz Morawiecki i en intervju med tyska Bild.
Ukraina • Publicerad 2 februari 2023
Enligt Ukrainas ledning toppar avancerade stridsflygplan, som till exempel amerikansktillverkade F-16, nu listan över önskade vapen. Arkivbild.
Enligt Ukrainas ledning toppar avancerade stridsflygplan, som till exempel amerikansktillverkade F-16, nu listan över önskade vapen. Arkivbild.Foto: Aijaz Rahi/AP/TT

– Om det var ett beslut från hela Nato, skulle jag vara för att skicka dessa stridsflygplan, säger Morawiecki till tidningen.

– Min bedömning baseras på vad Nato-länderna bestämmer tillsammans.

Annons

De västerländska allierade borde samarbeta kring en eventuell leverans av stridsflygplan, anser premiärministern.

– För att det här är ett väldigt allvarligt krig och Polen deltar inte i kriget, Nato deltar inte, säger Morawiecki, och tillägger att beslutet behöver "strategisk avvägning från hela Natoalliansen".

Enligt Ukrainas ledning toppar avancerade stridsflygplan, som till exempel amerikansktillverkade F-16, nu listan över önskade vapen.

I måndags meddelade USA:s president Joe Biden att landet inte kommer att skicka F-16 till Ukraina, men dagen efter sade presidenten att han kommer att tala med sin ukrainske motsvarighet Volodymyr Zelenskyj om den senaste efterfrågan av avancerade vapen.

Länder i väst har nyligen blivit ense om att sända stridsvagnar med modern Natostandard till ukrainarnas hjälp i försvaret mot den ryske inkräktaren.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons