Annons

Polska gränser stängs i kampen mot viruset

Polen kommer från och med söndag att förbjuda utlänningar att resa in i landet på grund av coronaviruset.
Dessutom ska alla polacker som varit utomlands sättas i en 14 dagar lång karantän vid hemkomsten, meddelar premiärminister Mateusz Morawiecki.
Coronavirus • Publicerad 13 mars 2020
Polens premiärminister Mateusz Morawiecki. Arkivbild.
Polens premiärminister Mateusz Morawiecki. Arkivbild.Foto: Armando Franca /AP/TT

– Staten kommer inte överge sina medborgare. Men i den nuvarande situationen kan vi inte tillåta oss själva att hålla gränser öppna för utlänningar, säger han vid en pressträff.

Morawieck säger också att gallerior och köpcenter kommer att tvingas stänga, såväl som vissa affärer, barer och restauranger. Folksamlingar på över 50 personer tillåts inte.

Annons

Den katolska kyrkan är stark i landet och reglerna om folksamlingar gäller även kyrkliga sammankomster. I ett uttalande meddelar kyrkan att den ska följa reglerna.

Varutransporter in i landet kommer inte att påverkas när gränserna stängs.

Polen har hittills haft 68 bekräftade fall av coronasmittade personer, varav en har avlidit till följd av viruset..

Den polska regeringen var enligt Reuters snabb med att vidta åtgärder för att bromsa spridning och satt i förhållande till att landet har cirka 40 miljoner invånare är antalet smittade lågt.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons