Annons
Nyheter

Polis anmäler adhd-spärr till DO

Personer med adhd sållas automatiskt bort i antagningen till polisutbildningen och lumpen. Nu har Polismyndigheten anmälts till DO, som redan utreder om Försvarsmaktens policy är diskriminerande.
Polisen • Publicerad 14 januari 2021
Polismyndighetens så kallade adhd-spärr har anmälts till DO. Arkivbild.
Polismyndighetens så kallade adhd-spärr har anmälts till DO. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Det är Varbergsgpolisen Carl Svane som anmält Polismyndigheten till Diskrimineringsombudsmannen (DO), rapporterar Polistidningen.

– Det handlar inte om att de ska få något frikort, bara att de ska få en ärlig chans som alla andra, säger han till tidningen.

Annons

Att neuropsykiatriska diagnoser, som add och adhd, är diskvalificerande för den som söker till polisutbildningen motiveras bland annat med att polisarbetet innebär speciella och oförutsägbara situationer, där det ställs höga krav på vilka beslut som ska fattas. Poliser får därför inte ha medicinska hälsotillstånd eller sjukdomar som kan utlösas eller förvärras av arbetet, enligt Polismyndigheten.

Får inte göra lumpen

Även Försvarsmakten har liknande regler för vilka som får utbildas till soldater. Men försvaret utreder om reglerna kan ändras, så att personer som till exempel har en adhd-diagnos ändå kan få göra lumpen.

– På grund av pandemin har arbetet försenats, men vi kommer att utreda om och i så fall hur man kan göra individuella bedömningar, säger Försvarsmaktens chefsläkare Markus Karumo till TT.

Såväl försvarets verksamhet som utredningar om neuropsykiatriska diagnoser har förändrats över tid, säger han.

– Vi vill att alla som är lämpliga ska kunna söka, säger Markus Karumo.

DO utreder

DO utreder för tillfället om Försvarsmaktens nuvarande policy kan vara diskriminerande. Även Rekryteringsmyndighetens liknande policy utreds, men det tillsynsärendet är vilande i väntan på tillsynen av försvaret.

Carl Svane säger till Polistidningen att add och adhd kan se ut på många olika sätt och att DO bör komma fram till att antagningskriterierna är diskriminerande.

– Många som lever med det här har ju lärt sig att hantera det på ett väldigt bra sätt. Jag har flera gånger funderat över min egen situation då jag har flera karaktärsdrag för neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, även om jag aldrig fått någon diagnos, säger Svane.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons