Annons
Nyheter

Polis fann hemligt fängelse och tortyrkammare

I en lagerbyggnad söder om Rotterdam har nederländsk polis stött på sju fartygscontainrar med ett fasansfullt ändamål och makabert innehåll. En av containrarna var avsedd som tortyrkammare.
Nederländerna • Publicerad 7 juli 2020
En tortyrcontainer hittades vid ett polistillslag utanför Rotterdam i Nederländerna.
En tortyrcontainer hittades vid ett polistillslag utanför Rotterdam i Nederländerna.Foto: Nederländsk polis/AP/TT

– Sex var fångceller i vilka människor kunde ha bundits och en container hade det enda ändamålet att vara en tortyrkammare, säger Andy Kraag, chef för polisens nationella utredningsavdelning.

I tortyrcontainern, som kallades "behandlingsrummet" av kriminella som avlyssnats, fanns en tandläkarstol med spännen vid arm- och fotstöden. Dessutom beslagtogs sekatörer, sågar, skalpeller, tänger, hand- och fingerfängsel samt tejp.

Undgå värmekameror

Annons

Sex misstänkta personer greps vid tillslaget, som kom till sedan fransk och nederländsk polis i en gemensam insats lyckats forcera ett krypterat telefonsystem, EncroChat, som använts av organiserade kriminella.

Containrarna var ljudisolerade och täckta med aluminiumfolie på insidan i vad polisen tror var ett försök att undgå spaning med värmekameror. Samtliga utrymmen hade handfängsel monterade i tak- och golvhöjd.

Brottsnätverkets kidnappningsplaner av människor som skulle hållas i containrarna hade enligt polisen "stor precision". Flera av nätverkets enheter skulle jobba tillsammans med hjälp av vapen, skyddsutrustning, falska polisuniformer samt stopptecken för trafik.

Omkring 800 gripna

Jannine van den Berg, chef för den nederländska polisen, pekar på betydelsen av att ha forcerat EncroChat. Insatsen har pågått i flera månader, stora tillslag har gjorts och många grovt kriminella har frihetsberövats.

Den lyckade polisaktionen offentliggjordes i torsdags, tillsammans med nyheten att totalt cirka 800 personer runt om i Europa hade gripits – varav ett tiotal i Sverige.

– Vi tillkännagav redan då att mer skulle komma. Upptäckten av detta hemliga fängelse är ett exempel på det, säger van den Berg.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons