Annons
Nyheter

Polischef stängs av efter skolmassaker

Nästan 400 poliser ryckte ut till skoldådet i Uvalde i Texas men systemfel och passivitet ledde till ett timslångt kaos innan gärningsmannen kunde stoppas, enligt en ny rapport.
En polischef stängdes på söndagen av.
USA • Publicerad 18 juli 2022
Vincent Salazar, vars barnbarn dödades i skolskjutningen i Uvalde, håller upp rapporten från representanthuset i Texas.
Vincent Salazar, vars barnbarn dödades i skolskjutningen i Uvalde, håller upp rapporten från representanthuset i Texas.Foto: Eric Gay/AP/TT

Nitton barn och två lärare sköts ihjäl innan gärningsmannen kunde konfronteras och dödas av polisen.

Den nästan 80 sidor tjocka rapporten är den första som inte bara kritiserar lokala myndigheter i Uvalde, utan även delstatliga och federala polismyndigheter för passivitet under dramat den 24 maj. Den har tagits fram av representanthuset i Texas och överlämnades till anhöriga till offren på söndagen.

Annons

– Det är ett skämt. De är ett skämt. De är inte värdiga brickan, säger Vincent Salazar, vars barnbarn Layla Salazar mördades i dådet, angående polisen.

Syns avvakta på video

Majoriteten av de 376 poliserna på plats tillhörde federala eller delstatliga myndigheter.

Som en direkt följd av rapporten har den polischef som var i tjänst den aktuella dagen, Mariano Pargas, stängts av. Enligt borgmästare Don McLaughlin ska en utredning visa om polischefen borde ha tagit kontroll över situationen.

"Ingen har agerat med ont uppsåt eller illvilja. I stället har vi hittat systemfel och ett oerhört dåligt beslutsfattande", står det i rapporten, som bygger på intervjuer med över 40 poliser och vittnen.

Nyligen publicerades en video från en övervakningskamera där poliser syns avvakta i närheten av klassrummet där dådet utfördes. Kraven växer på att poliserna ska ställas till svars för den misslyckade insatsen. Medborgare i den lilla staden Uvalde kallar polisinsatsen vid Robb Elementary School "feg".

73 minuter

Det tog 73 minuter från det att de första poliserna var på plats till att gärningsmannen var död. En "oacceptabelt lång tidsperiod", enligt rapporten.

Bland annat ska en av de involverade insatsstyrkorna ha väntat på en skottsäker sköld. Mycket tid ägnades också åt att leta fram en huvudnyckel, utan att någon kontrollerade om dörren till klassrummet där skytten befann sig faktiskt var låst.

Rapporten kritiserar poliserna för att ha agerat "nonchalant". Slutsatsen är att vissa poliser väntade på grund av bristfällig information, medan andra "hade tillräckligt med information för att veta bättre".

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons