Nyheter

Polisen: Allt vanligare med 3D-utskrivna vapen

Polisen har de senaste åren gjort allt fler beslag av plastvapen som monterats ihop efter att ha skrivits ut i 3D-skrivare, visar en kartläggning gjord av P1-programmet " ".
Brott • Publicerad 14 augusti 2022
Polisen beslagtar allt fler 3d-utskrivna plastvapen. Arkivbild.
Polisen beslagtar allt fler 3d-utskrivna plastvapen. Arkivbild.Foto: Eric Gay/AP/TT

– Från 2013 har vi fått in något enstaka vapen årligen, nu börjar det komma in kanske fem–sex ärenden om året, säger Mikael Högfors på Nationellt forensiskt centrum (NFC), till radion.

I det senaste fallet av denna typ som varit uppe i domstol dömdes en man i Trollhättan som tillverkade den här sortens vapen till fem års fängelse för bland annat vapenbrott och grovt narkotikabrott.

Enligt den europeiska polisbyrån Europol är ökningen av 3D-utskrivna vapen ett nuvarande och framtida hot. Mikael Högfors oroas av utvecklingen.

– Minskar man smugglingen av illegala vapen så kommer efterfrågan trots det att finnas kvar. Alla plastutskrivna vapen vi ser i dag har ju gjorts med intentionen att användas i kriminella sammanhang, säger han.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.