Annons

Polisen kräver fem miljarder

Tusentals poliser ska anställas de kommande åren. Därför kräver polisen ett tillskott på närmare fem miljarder kronor för åren 2022 och 2023.
Politik • Publicerad 1 mars 2020
Polisen kräver ett resurstillskott på drygt fem miljarder kronor för åren 2022 och 2023 av regeringen. Arkivbild.
Polisen kräver ett resurstillskott på drygt fem miljarder kronor för åren 2022 och 2023 av regeringen. Arkivbild.Foto: Vilhelm Stokstad / TT

För att klara expansionen krävs anslagshöjningar med 1,6 miljarder kronor för 2022 och 3,3 miljarder kronor för 2023, skriver Polismyndigheten i sitt budgetunderlag till regeringen.

"De här tillskotten krävs för att ge oss ekonomiska förutsättningar att klara tillväxten till drygt 38 000 polisanställda till 2024. Tillväxten är också förutsättning för att nå vårt långsiktiga mål om ett tryggt och säkert Sverige", säger rikspolischef Anders Thornberg i ett pressmeddelande.

Annons

De senaste årens utveckling med ett stort antal skjutningar och sprängningar har försatt polisen i ett ansträngt läge, enligt rikspolischefen. Utredningarna av grova våldsbrott kräver en stor del av polisens resurser. Det är därför mycket viktigt att förstärka den utredande verksamheten så att fler brott kan klaras upp, enligt budgetunderlaget.

Polisen ska också stärka den lokala närvaron i landet. Fler områdespoliser ska anställas, med särskild fokus på landets utsatta områden.

Andra viktiga områden är förmågan att utreda penningtvätt, finansiering av terrorism och it-relaterad brottslighet. Gränspolisens arbete ska också förbättras.

De ökade anslagen ska främst täcka personalkostnader, men det krävs också satsningar på bland annat lokaler och fordon i takt med att antalet anställda ökar.

Jonas Grönvik/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons