Annons
Nyheter

Polisen undrande efter dom i HD

Två män som deltog vid påskkravallerna i Örebro har fått sina straff sänkta i Högsta domstolen. Domen väcker frågor hos polisen som konstaterar att de nya straffen är nära mininivån.
Brott • Publicerad 14 mars 2023
Polisen fick stenar kastade på sig under upploppet i Sveaparken i Örebro förra våren. Arkivbild.
Polisen fick stenar kastade på sig under upploppet i Sveaparken i Örebro förra våren. Arkivbild.Foto: Kicki Nilsson/TT

"Såklart kan vi inte annat än fråga oss vad vi som poliser faktiskt ska behöva utstå för att man ska tillämpa den högre delen av straffskalan", säger kommenderingschef Emelie Bodegrim i ett uttalande på polisens hemsida.

Två män som dömdes för grovt blåljussabotage i hovrätten efter händelserna i Sveaparken har fått sina straff sänkta från cirka fem år till tre år respektive tre år och tre månader. Det är första gången som Högsta domstolen prövar ett fall med den relativt nya brottsrubriceringen.

Annons

Straffskalan går från två år till 18 år. Straffen på tre år är därmed strax över minimistraffet.

"Våra medarbetare som var i Sveaparken under upploppet behövde uppleva något som närmast liknade en krigszon medan de försvarade vår demokrati. Men domen ger oss vägledning i vad som blir viktigast för oss framöver i den fortsatta utredningen", säger Emelie Bodegrim.

Hon tycker att det är bra att saken prövats av HD och att det nu finns ett prejudikat.

"Att det fastställs att det verkligen handlar om grovt sabotage mot blåljusverksamhet tycker jag är positivt."

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons