Annons

Polisen vill ha snabbare analyser

Brott • Publicerad 11 september 2019
Kriminalkommissarie Gunnar Appelgren. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT

Stockholmspolisen vill att det ska gå betydligt fortare att göra de forensiska analyserna vid skottlossningar. Förhoppningen är att metoder som används av amerikansk polis även ska kunna användas av svensk, skriver Svenska Dagbladet.

Polisen har varit i kontakt med polisen i New Jersey. Där har handläggningstiden vid skjutvapenanalyser minskat från tio månader till 48 timmar genom att rutinerna sågs över, enligt kriminalkommissarie Gunnar Appelgren.

Annons

– Kort kan man säga att i USA så ser man till att göra de olika undersökningarna på en och samma plats. Då får man en snabbare handläggning. Man ska också se till att patronhylsor som påträffas ska till labbet inom åtta timmar, säger han till tidningen.

Stockholmspolisen har tidigare haft ett möte med Nationellt forensiskt centrum (NFC) om att hitta ett sätt införa lärdomarna från USA. Nu har parterna träffats igen.

– Vi har en hemläxa att göra inom det här området och det har NFC också. Vi måste göra hemläxan tillsammans för annars blir det ingen effekt, säger Gunnar Appelgren.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons