Annons
Nyheter

Polisens "klanregister" ska granskas

Brott • Publicerad 17 september 2020
Polismyndigheten. Arkivbild.Foto: Jeppe Gustafsson/TT

Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden (SIN) ska granska polisens behandling av personuppgifter i arbetet mot släktbaserade kriminella nätverk, skriver polisen på sin hemsida.

Mats Karlsson, chef för regionala underrättelseenheten i polisregion Syd, berättade nyligen i en intervju i Sydsvenskan att personalen har tillgång till sökbara databaser i arbetet mot släktbaserade kriminella nätverk.

Annons

Polismyndigheten skriver att den välkomnar granskningen.

"För att säkerställa att polisen utför till exempel informationsinhämtning och behandling av personuppgifter på ett korrekt sätt i arbetet mot den organiserade brottsligheten, oavsett om den baseras på släktskap eller andra strukturer, arbetar polisens rättsavdelning nära verksamheten. Detta för att säkerställa integritetsfrågorna och rättssäkerheten och samtidigt ge polisen förutsättningar för att arbeta effektivt och verkningsfullt mot organiserad brottslighet", skriver polisen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons