Annons
Nyheter

Poliser åtalas efter Breonna Taylors död

Fyra poliser åtalas efter dödsskjutningen av den 26-åriga svarta kvinnan Breonna Taylor i Louisville, Kentucky i mars 2020.
USA • Publicerad 4 augusti 2022
Protester i Louisville för rättvisa i fallet om Breonna Taylor 2020. Arkivbild.
Protester i Louisville för rättvisa i fallet om Breonna Taylor 2020. Arkivbild.Foto: Darron Cummings/AP/TT

Taylor sköts ihjäl i tumult i samband med att tre poliser slog in dörren till hennes lägenhet i Louisville. Polis hävdar att de tog sig in med anledning av en narkotikautredning, men de två personer utredningen kretsar kring var redan gripna.

Tre av de fyra poliserna åtalas för att medvetet använt falsk information för att få tillstånd för den husrannsakan som ledde till det tillslag där Taylor senare sköts. De tre var inte närvarande när hon sköts, men de anses med sina falska uppgifter ha ansvar för händelseutvecklingen.

Annons

– Vi hävdar att dessa brott ledde till Taylors död, säger justitieminister Merrick Garland och lägger till att de tre även försökte dölja sitt agerande efter det vådliga ingripandet.

Den fjärde mannen åtalas bland annat för att ha använt överdrivet våld i samband med den fatala husrannsakan. Han var en av de poliser som öppnade eld mot Taylor och hennes pojkvän.

Han har tidigare friats i ett annat åtal i fallet, då på delstatlig nivå.

Två av de fyra har avskedats från polisen, de andra två kommer enligt Louisville-polisen att få lämna sina tjänster.

Breonna Taylors död var ett av de uppmärksammade fallen av polisvåld mot svarta som ledde till omfattade protester i USA 2020 och 2021.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons