Annons
Nyheter

Politiska kartan ritas om i Danmark

De gamla partistrukturerna luckras upp när de tidigare ärkerivalerna bildar ny regering i Danmark, konstaterar statsvetaren Drude Dahlerup.
Danmark. • Publicerad 13 december 2022
Den politiska kartan i Christiansborg ritas om efter historisk regeringsbildning. Arkivbild.
Den politiska kartan i Christiansborg ritas om efter historisk regeringsbildning. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Beskedet sent på tisdagen om regeringsbildning med partierna Socialdemokratiet, borgerliga Venstre och det nya partiet Moderaterne kom inte som någon överraskning för Drude Dahlerup, professor i statsvetenskap på Stockholms universitet.

– Diskussioner har pågått i veckor, säger hon direkt efter beskedet om att Mette Frederiksen (S) bett att få bilda regering med den tidigare politiska fienden Venstre.

Annons

Därmed ritas det politiska bygget om i det danska parlamentet Christiansborg i Köpenhamn.

– Den här idén om att S och Venstre ska regera ihop, den är exceptionell, säger Dahlerup. Tidigare försök med samarbete mellan de politiska ärkerivalerna har inte gjort några större avtryck i de danska historieböckerna.

– Det har endast hänt en gång tidigare att Venstre och S har samarbetat, det var på 1970-talet och det gick väldigt dåligt. Det höll väl bara ett år.

Det nya försöket med regeringssamarbete får dock större politiska konsekvenser i Danmark.

– Partistrukturerna håller på att ändras, och de fem stora partierna håller på att förlora det traditionella greppet om folketinget.

Samarbetet, och den kommande regeringsförklaringen, lär också väcka ilskna politiska känslor i Danmark. Även om beskedet efter utdragna förhandlingar inte var oväntat, så lär samarbetet mellan främst Socialdemokratiet och Venstre ifrågasättas.

– - De är många som kan bli arga på uppgörelsen och kalla den för ett svek, säger Drude Dahlerup.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons