Annons

Pollen i luften ökar känslighet för virus

Pollen i luften gör våra luftvägar mera känsliga för virus. Det gäller alla människor, inte bara allergiker, enligt en internationell studie som Göteborgs universitet deltagit i.
Nu varnas för att känsligheten även kan gälla det nya coronaviruset.
Coronaviruset • Publicerad 10 mars 2020
Pollen i luften gör luftvägarna mer känsliga för olika sorters virus, visar forskning. Nu befaras att känsligheten även gäller för det nya coronaviruset. Arkivbild.
Pollen i luften gör luftvägarna mer känsliga för olika sorters virus, visar forskning. Nu befaras att känsligheten även gäller för det nya coronaviruset. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Forskningen hittills handlar om andra virus än den nya varianten av corona, som ju inte varit känd så länge.

– Men eftersom det handlar om virusförsvaret över huvud taget, så finns det anledning att vara extra försiktig nu när det finns coronasmitta i samhället, säger Åslög Dahl, doktor i botanik vid Göteborgs universitet, till Göteborgdirekt.

Annons

Ju högre pollenhalter i luften, desto mer påverkas slemhinnornas eget försvar mot virus.

– Antingen känner slemhinnan inte igen att det är ett virus, och startar inte något försvar över huvud taget. Eller kommer försvarsmekanismerna inte i gång med samma kraft som de gör annars, säger Åslög Dahl.

Hon anser att man bör undvika exponering för pollen när halterna är höga.

– Till exempel kan man hålla sig inomhus, även om det inte är särskilt roligt, säger Åslög Dahl.

Allergiska inflammationer sänker motståndskraften mot luftvägsvirus ytterligare, men kan dämpas av läkemedel.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons