Annons
Nyheter

Pollensäsongen håller i sig: "Nu väntar gräs"

Nysningar, kliande ögon och rinnande näsor. Pollensäsongen är i full gång – och även om björken nått sin topp är faran långt ifrån över.
Hon berättar också om symptomskillnaderna mellan allergi och corona.
Pollen • Publicerad 4 maj 2020
Pollensäsongen är i full gång. Arkivbild.
Pollensäsongen är i full gång. Arkivbild.Foto: Mats Schagerström/TT

I de västra delarna av Sverige börjar den för många så förrädiska björkpollen att klinga av. Men i Stockholm och östra Sverige är halterna fortsatt relativt höga.

– I Stockholmstrakten är björk fortfarande värst, men peaken har nog passerats, säger Åslög Dahl till TT.

Annons

– Då väntar i stället gräspollen. Det kommer pågå hela sommaren. Mitt tips till allergiker är att ta sin medicin och följa prognoserna. Sedan ska man inte träna utomhus när det är höga halter, eftersom man andas in pollen då.

Dahl har ytterligare ett tips som kan lätta allergibesvären, något som många nog inte tänker på.

– Man ska tänka på att tvätta håret ofta, eftersom pollen finns i håret och lätt kan hamna på huvudkudden i sängen, säger hon.

Allergisymptomen kan på vissa sätt likna de som coronaviruset för med sig. Men, påpekar Åslög Dahl, det finns också skillnader.

– Det är mycket sällsynt med feber när man har allergi, och som jag förstått det är det ett vanligt symptom vid corona eller covid-19. De vanliga allergibesvären är rinnande snuva, och en kliande känsla i ögon, mun och svalg.

Fakta: Pollenallergi

Den som har pollenallergi får ofta flera symtom, bland annat vattning snuva och nästäppa, nysningar, klåda i näsan, röda och kliande ögon och trötthet.

På våren är björkpollen vanligast, på sommaren är det vanligare med gräspollen.

De flesta med pollenallergi behöver inte söka vård utan kan först prova att behandla allergin med receptfria läkemedel.

Omkring en femtedel av alla tonåringar och vuxna i Sverige har pollenbesvär under våren och sommaren. Antalet personer som drabbas av pollenallergi har ökat, men under den senaste tiden verkar ökningen ha stannat av något.

Källa: 1177 Vårdguiden

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons