Annons
Nyheter

Populär exledare kan portas från val i Pakistan

Parlamentet i Pakistan har upplösts inför det val som är tänkt att hållas i höst. Att valet verkligen blir av i år är dock tveksamt.
Pakistan • Publicerad 9 augusti 2023
Pakistans exledare Imran Khan. Arkivbild.
Pakistans exledare Imran Khan. Arkivbild.Foto: K M Chaudary/AP/TT

De politiska spänningarna i Pakistan ökar sedan landets tidigare premiärminister Imran Khan häromdagen dömts till fängelse för mutbrott.

Khan har överklagat domen, som han hävdar är politiskt motiverad. Den domstol i huvudstaden Islamabad som under onsdagen skulle ta upp fallet ajournerade sig dock utan att meddela nytt datum för förhandlingar.

Annons

Om domen står sig lär Khan, som fortfarande är den ledande oppositionspolitikern, inte kunna delta i det kommande valet som är tänkt att hållas någon gång i höst.

Under onsdagen upplöste president Arif Alvi parlamentet i förberedelse för valet, som enligt lag ska hållas 90 dagar därpå. Den avgående regeringen har dock flaggat för att valet kan komma att bli uppskjutet.

Enligt Al-Jazeera svarade inrikesminister Rana Sanaullah "nej" på en rak fråga om det finns en möjlighet att valet kan hållas under 2023.

Situationen har varit turbulent i landet sedan Khan i april i fjol avsattes genom en misstroendeomröstningen sedan han kommit på kant med det mäktiga militäretablissemanget.

När han greps i maj i år i huvudstaden Islamabad ledde det till våldsamma protester där närmare 1 000 personer frihetsberövades. Protesterna möttes av brutalitet från polis och säkerhetsstyrkor och flera personer dödades i sammandrabbningarna.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons