Annons
Nyheter

Pressad Netanyahu förkortar Berlinbesök

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu förkortar sitt planerade besök i Tyskland och stannar i Berlin endast en dag. Anledningen är det politiska läget i Israel och de omfattande regimkritiska protester som pågår.
Tyskland/Israel • Publicerad 15 mars 2023
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.Foto: Ohad Zwigenberg/AP/TT

Demonstranter samlades på onsdagen vid Ben Gurions internationella flygplats varifrån Netanyahu skulle flyga med destination Tyskland.

"Diktator på flykt" och "Kom inte tillbaka" stod skrivet på banderoller som demonstranter höll upp.

Annons

Netanyahus regeringskansli meddelade på onsdagen att premiärminister förkortar det officiella besöket från två dagar till en och återvänder därmed redan på torsdagen.

Men Netanyahu lär möta omfattande protester även i Berlin. Säkerhetspådraget runt hotellet Waldorf Astoria och runt presidentpalatsen Bellevue är omfattande.

Premiärminister Netanyahu ska träffa Tysklands förbundskansler Olaf Scholz och president Frank-Walter Steinmeier.

Protesterna gäller främst de rättsliga och juridiska förändringar som Netanyahus regeringskoalition vill genomföra. Ett av förslagen rör minskat mandat för landets högsta domstol.

Israels parlament, knesset, kan med enkel majoritet förkasta en dom från högsta domstolen enligt förslaget. Lagen har godkänts vid en första läsning i knesset. Protesterna mot ytterhögerregeringens förslag har pågått i tio veckor.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons