Annons

Pressat Kuba skärper ransoneringen

Kuba • Publicerad 11 maj 2019
Människor köar vid en statlig livsmedelsbutik i Kubas huvudstad Havanna. Bilden är tagen den 17 april.
Människor köar vid en statlig livsmedelsbutik i Kubas huvudstad Havanna. Bilden är tagen den 17 april.Foto: Ramon Espinosa/AP/TT

Kuba skärper ransoneringen av matvaror och hygieniska produkter till sin befolkning.

De senaste veckorna har hyllor i de statligt drivna butikerna i Kuba gapat allt mer tomma. USA har infört ytterligare sanktioner mot önationen samtidigt som ett av dess närmast allierade länder, Venezuela, är i djup kris.

Annons

Kyckling, ägg, ris, bönor, ärtor, korv, tvättmedel och hygienartiklar kommer att distribueras till kubaner på ett "rättvist och rationellt" sätt, meddelar Betsy Díaz, minister med ansvar för inrikes handel.

Díaz upprepar vad den kommunistiska regeringen redan sagt, att Kuba är i ett "mycket komplext" ekonomiskt läge i och med stegringen av det amerikanska handelsembargot.

Kubaner har sedan 1962 fått månatlig distribution av en rad grundläggande livsmedel via ett ransoneringshäfte, "La libreta". För att komplettera detta hänvisas de till statliga butiker med begränsat, dyrare utbud.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons