Annons

Säkerhetsproblem med olycksplan var kända

Flygplanstillverkaren Boeings tekniker upptäckte redan 2017 fel på den olycksdrabbade modellen 737 Max 8, uppger bolaget. Modellen har på kort tid varit inblandad i två dödliga olyckor som kostat totalt 346 människor livet. Först efter den andra olyckan som skedde i mars i år togs modellen ur trafik.
USA • Publicerad 6 maj 2019
Ett flygplan av modellen Boeing 737 Max|8. Arkivbild.
Ett flygplan av modellen Boeing 737 Max|8. Arkivbild.Foto: Ted S. Warren/AP/TT

Bristerna i modellen rör ett system som ger signaler om nosens läge som visat sig endast fungera om flygbolagen köpt in kompletterande utrustning.

Inget av de plan som kraschat det senaste halvåret hade den kompletterande utrustningen. Samtidigt har Boeing pekat på att piloterna inte följt bolagets säkerhetsrekommendationer för modellen till punkt och pricka.

Annons

USA:s flygmyndighet bedömde att avsaknaden av ett fungerande varningssystem medförde låg risk för säkerhetsproblem, men säger i en kommentar till bolagets uttalande att missförstånd hade kunnat undvikas om Boeing varit tydligare i sin kommunikation.

Boeing har sedan den senaste olyckan i mars genomfört flera tester av modellen 737 Max 8. När och om modellen återigen tas i trafik har Boeing sagt att den kommer få en systemuppdatering. Redan den här veckan kan bolaget lämna in en ansökan till myndigheterna, som sedan kommer genomföra testflygningar av modellen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons