Annons

Professor anklagas för sextrakasserier

Brott • Publicerad 10 maj 2019
Linnéuniversitetet tillsatte en utredning mot professorn som nu är klar. Arkivbild.
Linnéuniversitetet tillsatte en utredning mot professorn som nu är klar. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/ TT

En professor vid Linnéuniversitetet i Växjö anklagas för att under flera år ha sexuellt trakasserat studenter och kollegor, skriver . Det framgår av en internutredning som universitetet gjort.

I vintras anmälde 15 studenter professorn till skolan för sexuella trakasserier. Mannen ska ha berättat skämt som anspelar på sex och använt metaforer om avsugning och parning i sin undervisning. En kvinnlig student fick frågan om hon tänkte på sex vid en gruppövning.

Annons

Lärarens agerande har uppmärksammats tidigare. 2016 skickade studenter in ett klagomål om hans sexistiska skämt och hösten 2017 skrev 21 studenter på ytterligare ett klagomål mot honom. Enligt utredningen förekom klagomål från kvinnliga kollegor mot professorn redan 2002.

Utredningen pekar på att mannen ”systematiskt har använt grova, uppenbara och mer subtila anspelningar på sex". Genom åren har han fått tillsägelser att sluta.

– Det här är ett helt oacceptabelt beteende. Rektor har vidtagit åtgärder för att detta inte ska ske igen, säger Thorbjörn Nilsson, tillförordnad universitetsdirektör, till Smålandsposten.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons