Annons
Nyheter

Sänkt ränta enda glädjebeskedet för 2024

Det blir en snabb vända i lågkonjunkturen för Sverige om Danske Banks prognos får rätt. Men det blir inte lätt för det.
BNP sjunker mest i Norden, arbetslösheten ökar och botten är inte nådd för bostadsmarknaden.
Ekonomi • Publicerad 5 januari 2023
Danske Bank skriver ned prognosen för Sveriges BNP rejält, från 2,2 procent upp i den förra prognosen till minus 1,2 procent i den nya. Arkivbild.
Danske Bank skriver ned prognosen för Sveriges BNP rejält, från 2,2 procent upp i den förra prognosen till minus 1,2 procent i den nya. Arkivbild.Foto: Annika Byrde/NTB/TT

Bostadspriserna föll ungefär 12 procent i Sverige under 2022. De stabiliserades något oväntat mot senhösten och vintern, trots höjning av styrräntan med 0,75 procentenheter, men kan sjunka ytterligare i år. Det tror Danske Bank, som i en ny konjunkturprognos tippar att priserna stabiliseras 20 procent lägre än toppen.

På totalen tror banken att BNP i Sverige minskar 1,2 procent i år för att sedan öka lika mycket under 2024. Styrräntan väntas höjas till 3 procent i februari och sedan höjas en sista gång i april, till 3,25 procent.

Nästa år

Annons

Det är väldigt osäkert när Riksbanken kan börja justera räntan nedåt igen, skriver Danske Bank. Marknaden verkar räkna med en sänkning redan i november. Banken tror att tidigt nästa år är en bättre spaning, då med en sänkning om en hel procentenhet.

Arbetsmarknaden ser stabil ut men det är "bara en tidsfråga" innan den går åt pipan den med, spår banken. Både byggbranschen och handeln kommer behöva sparka personal, antalet jobbannonser har redan börjat minska och konkurserna ökar. I slutet av året tippas 8,5 procent vara arbetslösa, att jämföra med 6,4 procent ett år tidigare.

Saktar in

I slutet av förra året sänktes inflationstakten något. Det är alldeles för tidigt att blåsa faran över, skriver banken, men den kan fortsätta bromsa in ännu hårdare under året, efter en eventuell ökning i januari. Rekordpriset på el tros nämligen öka inflationen med en procentenhet i början av året.

Viktigt att komma ihåg är dock att det är prisökningen mot året innan som räknas, och en minskad inflationstakt innebär alltså inte att det blir billigare igen. Det innebär bara att priserna inte ökar lika snabbt.

Fakta: Kort om våra grannar

Danmarks BNP tros sjunka 1 procent i år. Landet är väl förberett för en lågkonjunktur men tros få det svårt att sänka inflationstakten. Nästa år kan BNP öka 1 procent igen.

I Norge spås BNP sjunka 0,6 procent i år och öka 1,5 procent året därpå. Landet har klarat sig bättre än väntat hittills men kan få det tufft. Danske Bank tror inte att räntan höjs.

Finlands BNP väntas sjunka 0,7 procent i år för att sedan öka 0,5 procent nästa år. Bostadsmarknaden tros ha stabiliserats men kan möjligen sjunka lite till.

Källa: Danske Banks konjunkturprognos

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons