Annons
Nyheter

Prostitution ökar igen – trots pandemin

På flera platser i landet syns nu en ökad sexhandel efter att den initialt gick ner i början av pandemin.
Brott • Publicerad 8 juli 2020
Prostitutionen gick initialt ner i Uppsala i början av pandemin, nu ökar den igen. Arkivbild.
Prostitutionen gick initialt ner i Uppsala i början av pandemin, nu ökar den igen. Arkivbild.Foto: Adam Wrafter/SvD/TT

Tidigt under coronapandemin såg flera polisregioner i Sverige att sexhandeln minskade. I Jönköping, Västmanland och Uppsala, bland annat, minskade antalet annonser för sexköp. Nu ökar prostitutionen i Uppsala igen, rapporterar SVT Nyheter Uppsala.

Samma uppåtgående trend syns i både Göteborg och Stockholm.

Annons

– Initialt såg vi en dip i antalet annonser. Vi har en hypotes om att det även var efterfrågan som minskade, man hade svårare att lämna hemmet och komma ut för att köpa sex. Men redan i april var antalet annonser uppe i vanliga nivåer, säger Mikael Lins, polisassistent vid människohandelssektionen i Stockholm.

Att sexhandeln minskade initialt under pandemin förklaras även med att sexköparna var rädda för smitta, denna rädsla verkar till viss del finnas kvar och på vissa platser i landet leder det till att färre köper sex, något som leder till större konkurrens om kunderna.

Restriktionerna påverkar

Det i sin tur får konsekvensen att de prostituerade tvingas ställa upp på saker de inte tidigare gått med på.

– Jag känner igen det, men inte utifrån vår verksamhet utan att det pratas om det när vi byter information med varandra inom myndigheten, säger Johanna Hennix, chef för polisens sektion mot internationell grovt organiserad brottslighet, IGOB, i region Väst.

De reserestriktioner som pandemin inneburit har också fått konsekvensen att personer som kommer från utlandet för att sälja sex i Sverige i vissa fall blivit kvar i Sverige längre än tänkt.

– Blir man kvar här och har en hyra på 1 000 kronor per dag, vilket inte är ovanligt för en Airbnb-lägenhet i Stockholm, så är det en summa som man bara måste få in helt enkelt, säger Mikael Lins.

Prostitution sista utväg

Från polisens sida har man även en farhåga att pandemin ska leda till att fler som inte sålt sex tidigare ser prostitution som en sista utväg efter det att man förlorat jobbet. I Storgöteborg har man sett en och annan annons som tyder på detta.

– Vi har farhågor att en sämre ekonomisk situation kan dra in fler personer med andra bakgrunder än vi är vana att se i prostitution, säger Johanna Hennix.

Att viljan att köpa sex håller i sig under en pandemi tycker Johanna Hennix är märkligt. Samtidigt är hon inte förvånad över att sexköparna inte tar större ansvar för sig själva och sina närstående när det kommer till risken för smittspridning.

– Det finns ju många andra sjukdomar som är förknippade med den verksamheten som man har negligerat under många år, säger Johanna Hennix.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons