Annons
Nyheter

Protester efter våldtäkt och mord på nioåring

En nioårig flicka från ett av Indiens mest förtryckta kast tros ha våldtagits innan hon brutalt mördades. Nu protesterar Delhibor för fjärde dagen i rad.
Indien • Publicerad 5 augusti 2021
Aktivisten Tina Verma håller en skylt med texten "häng nioåringens mördare" i indiska Delhi.
Aktivisten Tina Verma håller en skylt med texten "häng nioåringens mördare" i indiska Delhi.Foto: Altaf Qadri/AP/TT
En man försöker lugna en upprörd folksamling som försöker blockera en gata utanför det krematorium där den nioåriga flickan hittades död.
En man försöker lugna en upprörd folksamling som försöker blockera en gata utanför det krematorium där den nioåriga flickan hittades död.Foto: Altaf Qadri/AP/TT

"Vi vill ha rättvisa", skanderar de hundratals demonstranter som nu är inne på fjärde dagen av gatuprotester. På de många plakaten i folksamlingarna krävs en utredning av dödsfallet och "rättvisa för Indiens dotter".

Demonstranter har eldat upp bilder på premiärminister Narendra Modi, vars regering beskylls för att inte ha gjort nog för att skydda unga indier från landets omfattande våldtäktsproblematik. Vissa av demonstranterna har klistrat svart tejp över munnen som ska symbolisera regeringens tystnad efter dödsfallet.

Hittades bränd

Annons

Den nioåriga flickan gick för att hämta vatten vid ett krematorium i huvudstaden Delhi i söndags, rapporterar CNN. Hennes döda kropp – enligt flickans mamma bränd "från läpparna till vristerna" – påträffades kort därefter på en bänk. Krematorieprästen uppgav att hon avlidit till följd av en elektrisk stöt och övertalade mamman att omedelbart kremera dotterns kropp, uppger polischefen Ingit Pratap Singh.

Enligt familjen pekade dock mycket på att flickan våldtagits och mördats och dödsfallet ledde snabbt till en folkstorm. Samma kväll greps fyra män som misstänks vara inblandade i flickans död.

Eftersom hon redan kremerats undersöks nu hennes kläder för att se om hon utsatts för ett sexuellt övergrepp.

Flera liknande fall

Delstaten Delhis högste ansvarige minister Arvind Kejriwal tog i tisdags bladet från munnen efter att ha kritiserats för sin tystnad efter händelsen.

"Mordet på nioåringen i Delhi, efter att hon skändats, utgör en extremt skamlig händelse", skrev han på Twitter och manade till dödsstraff för de skyldiga.

Enligt de senaste officiella siffrorna från 2019 så våldtas en indisk kvinna var 17:e minut – siffror som dock tros vara kraftigt i underkant. Kvinnor som anses tillhöra de "lägst stående" indiska kasten är särskilt utsatta, enligt människorättsorganisationer. Flera liknande fall har de senaste åren utlöst ramaskri i landet, däribland en gängvåldtäkt i oktober på en 22-årig dalit som senare avled.

Indier ur det så kallade dalit-kastet kallas ibland även "kastlösa". Landets kastsystem avskaffades 1950, men systemet byggt på social hierarki lever kvar inom många delar av det indiska samhället.

Fakta: Indiens kastsystem

Kastväsendet är ett system för social struktur och rangordning av grupper i Indien.

Det har aldrig erkänts i grundlagen, och luckras till viss del upp bland medelklassen, men bestämmer i stor utsträckning fortfarande indiernas sociala, politiska och yrkesmässiga tillhörighet.

Människan föds in i en kast och kasttillhörigheten bestämmer enligt traditionen yrke, äktenskapspartner, umgänge och levnadsvanor, rättigheter och skyldigheter. Varje kast har sin uppgift och plats i hierarkin, men strävar efter att höja sin status.

Hinduismen har fyra varna (klasser). Inom varje varna finns flera jati, eller underkaster.

Människor utanför varnasystemet kallar sig daliter, "de förtryckta". De har ingen varna, endast jati, och betraktas traditionellt som oberörbara av högkastiga hinduer, det vill säga hinduer som tillhör en varna.

Det finns drygt 3 000 kaster och över 25 000 underkaster i Indien. Diskriminering på grund av kast är förbjuden i lag, vilket dock inte hindrar att exempelvis daliter behandlas illa.

Källa: Nationalencyklopedin, Landguiden/UI

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons