Annons

Protester i Benin möts av våld – minst en död

Soldater har ingripit mot demonstranter som visar sitt missnöje med parlamentsvalet i Benin. Enligt vittnen har de skjutit mot folksamlingen och dödat flera personer.
Benin • Publicerad 2 maj 2019
Däck brinner på gatorna i stadsdelen Cadjehoun i Cotonou, där demonstranter slutit upp vid ex-presidenten Thomas Boni Yayis hem.
Däck brinner på gatorna i stadsdelen Cadjehoun i Cotonou, där demonstranter slutit upp vid ex-presidenten Thomas Boni Yayis hem.Foto: Yanick Folly/AFP/TT

– De gjorde ett brutalt ingripande, säger ett vittne som är nära anhörig till ex-presidenten Thomas Boni Yayi, vars uppmaning till bojkott av valet blev ett startskott för protester.

Soldaterna uppges ha skjutit salvor av skott mot demonstranterna. Enligt vittnet dödades åtminstone tre personer, samtidigt som mängder av människor försökte fly. Filmklipp som AFP tagit del av visar hur soldater skjuter, hur människor springer i panik och hur ett antal personer ligger orörliga på marken.

Rekordfå röstande

Annons

På onsdagskvällen offentliggjordes ett preliminärt valresultat med rekordlågt valdeltagande. Det var dock på förhand ganska tydligt hur det skulle gå, då endast två partier – bägge lojala med den sittande presidenten Patrice Talon – tilläts delta.

Under kvällen rörde sig ett stort antal soldater och kravallutrustad polis i landets största stad Cotonou. Demonstranter byggde barrikader på gatorna, kastade sten, krossade rutor på myndighetsbyggnader och satte eld på butiker.

En grupp soldater omringade expresidenten Boni Yayis hem i Cotonou, varpå bostaden blev en samlingspunkt för missnöjda demonstranter.

En kvinna som skadades i samband med onsdagens oroligheter avled av sina skador på torsdagen, uppges vårdkällor. En man fördes till sjukhus med en skottskada i ryggen.

Upprört i flera städer

Våldsamheter rapporteras också ha uppstått i staden Kandi, ungefär 60 mil norr om Cotonou, där en av Benins största bomullsfabriker ska ha stuckits i brand.

Benin var länge en militärstyrd enpartistat, men sedan 1991 har landets invånare valt sina politiker via demokratiska val, varpå landet emellanåt hållits fram som ett föregångsexempel. Vid det senaste valet för fem år sedan tävlade 20 partier om de 83 parlamentsplatserna, men rättighetsorganisationer noterar hur landet glidit in på ett mer auktoritärt spår igen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons