Annons
Nyheter

Proteststorm mot höjda arvoden i Trelleborg

Arvodeshöjningarna till Trelleborgs politiker har utlöst en proteststorm. Mest får kommunstyrelsens ordförande – lönen höjs till drygt 89 000 kronor. Närmare hundra personer har överklagat beslutet och kommunledningen bombarderas med mejl.
Politik • Publicerad 12 januari 2023
Närmare hundra personer har överklagat beslutet att höja arvoden för Trelleborgs politiker och kommunledningen bombarderas med mejl. Arkivbild.
Närmare hundra personer har överklagat beslutet att höja arvoden för Trelleborgs politiker och kommunledningen bombarderas med mejl. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Ursprungligen var tanken att höja arvodet till kommunstyrelsens ordförande Ann Kajson Carlqvist (M) i två steg för att den skulle landa på 125 000 kronor i månaden år 2024.

Beslutet klubbades av kommunfullmäktige, men revs senare upp efter protester. Men även den 25-procentiga höjningen till 89 000 kronor i månaden väcker känslor, liksom höjningen av arvodet även för andra politiska poster i kommunen.

Annons

Förvaltningsrätten har fått in närmare hundra överklaganden, rapporterar P4 Malmöhus. Ett av dem är från fullmäktigeledamoten Mats Sjölin (V), som anser att det var fråga om jäv, eftersom de politiker som själva berörs var med och fattade beslut om arvodeshöjningarna.

Trelleborgs Allehanda har tagit del av protestmejlen till kommunledningen och även de svar som Moderaternas politiska sekreterare Sofia Bennet formulerat till dem som är missnöjda med arvodeshöjningarna.

Där förklarar hon att kommunstyrelseordförandens arvode efter höjningen ligger "i linje med" vad riksdagsledamöter får. Riksdagsarvodet ligger sedan januari 2022 dock på 71 500 kronor. Efter tidningens påpekande säger hon att hon i fortsättningen kommer att formulera svaren annorlunda.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons