Annons
Nyheter

Proteststorm när 1 400 delfiner dödades

Mer än 1 400 delfiner dödades på Färöarna i helgen.
När bilder från jakten spreds väckte den avsky och protester. Men myndigheterna säger att även om antalet dödade vitsidingar var osedvanligt högt är jakten inte ovanlig eller uppseendeväckande.
Danmark • Publicerad 15 september 2021
Delfiner, på bilden flasknosdelfiner, simmar i Atlanten. Arkivbild.
Delfiner, på bilden flasknosdelfiner, simmar i Atlanten. Arkivbild.Foto: Robert F Bukaty/AP/TT

Jakten på valar, i synnerhet grindvalar, i slutet av sommaren är en tradition som går tillbaka många århundraden, enligt Ritzau sedan vikingatiden.

Men traditionen där jägarna omringar valarna och för dem mot en bukt där de strandar och då dödas – grindadráp kallat – gick i helgen för långt, medger Färöarnas valjägarförening efter att 1 428 delfiner av arten vitsiding dödats.

Annons

– Det var ett stort misstag. Någon borde ha vetat bättre. De flesta är chockade över vad som hände, säger föreningens ordförande Olavur Sjurdarberg till BBC.

"En dramatisk syn"

De lokala myndigheterna försvarar dock jakten.

"Det råder ingen tvekan om att den färöiska valjakten är en dramatisk syn för den som inte är van vid jakt och slakt av däggdjur. Men jakten är icke desto mindre väl organiserad och helt reglerad", säger en talesperson i ett uttalande till nyhetsbyrån AFP.

Enligt BBC fångas årligen omkring 600 grindvalar på det här sättet, men delfinerna brukar räknas i tiotal, i fjol dödades 35 vitsidingar. Marinbiologen Bjarni Mikkelsen säger till BBC att det tidigare "rekordet" var 1 200 år 1940 och att de tidigare högsta siffrorna för dödade delfiner registrerades på 1800-talet.

"Oorganiserade massakrer"

Jägare och myndigheter säger att dödandet går fort och att djuren inte lider i den omfattning som det till synes verkar.

Det bestrider miljöorganisationen Sea Shepherd, som arbetar mot valfångst och var de som lade ut videoklipp från stranden och det blodfärgade vattnet på Facebook, vilket fick omvärlden att reagera på jakten.

"Grindadráp-jakt kan dra ut på tiden och resulterar ofta i oorganiserade massakrer. Grindvalarna och delfinerna kan dödas under en lång tid framför ögonen på sina släktingar medan de ligger på stranden, klippor eller i grunt vatten", skriver organisationen på sin hemsida.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons