Annons
Nyheter

Psykiskt sjuk man troligen bakom polisattack

En ensam gärningsman med psykisk ohälsa tros ligga bakom attacken på en polis i Norrköping i måndags, enligt polisen.
Brott • Publicerad 1 mars 2023
Polis med förstärkningsvapen utanför polishuset i Norrköping efter måndagens mordförsök på en polis.
Polis med förstärkningsvapen utanför polishuset i Norrköping efter måndagens mordförsök på en polis.Foto: Magnus Andersson/TT

Tillståndet är stabilt och inte livshotande för den polis som knivhöggs utanför polishuset i Norrköping i måndags, skriver polisen på sin hemsida.

"Våld riktat mot en polis är ett angrepp mot hela Polismyndigheten, våra medarbetare ska känna sig trygga i sitt arbete och på sin arbetsplats, det här är helt oacceptabelt", säger rikspolischef Anders Thornberg.

Annons

I inlägget skriver polisen också att "i nuläget är det inget som tyder på att det handlar om något annat än en ensam gärningsman med psykisk ohälsa".

Enligt Aftonbladet har gärningsmannen tidigare dömts för att ha kastat "brinnande klot" mot polisen. Han släpptes från rättspsyk sommaren 2022 efter nio års vård, enligt tidningens uppgifter.

Området kring polishuset i Norrköping är säkrat och de medarbetare som behöver stöd får det.

Knivskärningen inträffade i måndags när polisen var på väg hem från sitt arbetspass. En polis skadades allvarligt och en lindrigt. En man i 60-årsåldern sköts av polisen i samband med händelsen och greps sedan.

Han hade även med sig misstänkt farliga föremål och nationella bombskyddet kallades till platsen.

Mannen är nu anhållen och misstänkt på sannolika skäl för försök till mord och försök till allmänfarlig ödeläggelse.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons