Annons
Nyheter

Pussy Riot-medlem fängslad för svordomar

Ryssland • Publicerad 23 juni 2020
Pussy Riot-medlemmen Pjotr Verzilov vid ett gripande i juli 2018. Nu är han i klammeri med rättvisan igen. Arkivbild.
Pussy Riot-medlemmen Pjotr Verzilov vid ett gripande i juli 2018. Nu är han i klammeri med rättvisan igen. Arkivbild.Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

Pjotr Verzilov, medlem i det ryska regimkritiska punk- och aktivistkollektivet Pussy Riot, har fängslats i 15 dagar för att ha svurit mot poliser, enligt hans advokat.

Polisen bröt sig in i Verzilovs lägenhet i söndags morse och tog med honom till en polisstation för förhör om en massprotest förra sommaren.

Annons

– Historien är att jag lämnade stationen efter ett 13 timmar långt förhör, svor och poliserna grep mig omedelbart, säger Verzilov i en video på Twitter.

Enligt honom är aktbilagan mot hans "obsceniteter" 40 sidor lång. Han berättar också att en domare beslutat om 15 dagar i arresten.

Hans advokat Leonid Solovyov säger till AFP att polisen normalt inte griper folk för svordomar, och att straffa svärande med frihetsberövande har han aldrig hört talas om.

– Det ser ut som att någon verkligen vill få honom bakom galler, säger han.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons