Annons

Quaison om ny roll: "Jag ser inga problem"

Tre mål i de fyra EM-kvalmatcherna.
Robin Quaisons genombrott i landslaget är en av årets roligaste blågula berättelser.
Den kan få ett nytt kapitel mot Färöarna men med honom i en annan roll än tidigare.
Fotboll • Publicerad 4 september 2019
Robin Quaison tar det lugnt under landslagets träning på matcharenan Tórsvöllur i Torshavn.
Robin Quaison tar det lugnt under landslagets träning på matcharenan Tórsvöllur i Torshavn.Foto: Janerik Henriksson/TT

Vet vad då? Det här: Quaison har från och till i sin karriär utgått från positionen som yttermittfältare. Under Janne Andersson har han hittills fått spela som en av två renodlade anfallare, men det kan det bli ändring på nu.

Förbundskaptenen lär vilja få in supertalangen Alexander Isak i startelvan. Samtidigt är han mån om att ha kvar Marcus Berg.

Annons

Konsekvensen lär bli att Quaison får ta ett steg snett bakåt. Under tisdagens träningspass på Djursholms IP höll sig Quaison konsekvent till vänster på mittfältet – men med en klar uppmuntran att söka sig inåt.

Inför EM-kvalet på Torsvöllur i Torshavn på torsdagskvällen säger Janne Andersson:

– Klart att det finns en koppling mellan hur vi tränar och hur vi tänker oss att det kan bli. Men det får ni se i morgon.

"Göra allt jag kan"

Quaison tar det hela med ro.

– Jag är bättre centralt, men jag ser inga problem med om jag bättre behövs där. Då kommer jag att göra allt jag kan, säger han.

TT: Om du får spela som yttermittfältare, ser du då att du får gå in centralt och ge anfallarna understöd?

– Ja, det tror jag. Det gör jag naturligt, att jag dras inåt för att hjälpa anfallarna.

TT: Har du en känsla av att Janne Andersson vill behålla dig i laget men också få in Isak?

– Det får vi se i morgon. Han väljer det lag han tror har störst chans att vinna.

Tog chansen förra året

Quaisons något krokiga väg till dagens status som startspelare breddades och rätades ut på Generali Arena i Wien för ett år sedan. Janne Andersson ville inventera anfallsbeståndet sedan Ola Toivonen tackat för sig efter VM.

Annons

Han investerade i Quaison, som fick starta mot Österrike.

Landslaget – i mångt och mycket ett hopkok spelare utan vidare värst mycket erfarenhet – gjorde en plattmatch.

Quaison?

Tja, någon succé var det inte tal om. Men Andersson såg något. Efteråt sade han:

– Det blir en lite otacksam match. Han har några tajmade djupledslöpningar, men jag vill ha honom mer i djupled än vad jag får i dag, men det är första gången han spelar med oss. Han gör några intressanta grejer och är skicklig med bollen.

Tre mål på fyra matcher

Förbundskaptenen följde Quaison med extra intresse och noggrannhet i Bundesliga under hösten och vintern. Lagom till EM-kvalstarten i slutet av mars i år var tiden mogen. Quison gick rätt in i laget i skarpt läge.

Efter 33 minuter skickade han in 1–0 i 2–1-segern mot Rumänien.

Sedan följde det här:

+ 2–2-kvitteringen några dagar senare på Ullevål dömdes som norskt självmål men kort senare gjorde Quaison 3–2 innan Norge kvitterade på tilläggstid.

+ Mot Malta i juni kom 1–0 redan efter två minuter. Quaison följde upp med att spela fram inhopparen Alexander Isak till 3–0.

Annons

+ Fjärde raka EM-kvalet från start väntade mot Spanien på Santiago Bernabéu i Madrid. 0–3-förlusten sved, liksom korsbandsskadan på Viktor Claesson.

Med den offensive mittfältaren från Krasnodar borta resten av kvalet talar en hel del för att Andersson drar ned Quiason på en kant och öppnar för Isak från start.

Henrik Skiöld/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons