Annons
Nyheter

Radioaktivt avfall var blöjor från patient

Samhälle • Publicerad 1 juli 2020
Radioaktiva blöjor upptäcktes på en avfallsanläggning i Västmanland. Arkivbild.
Radioaktiva blöjor upptäcktes på en avfallsanläggning i Västmanland. Arkivbild.Foto: Martina Holmberg / TT

Radioaktiva blöjor upptäcktes i förra veckan på en avfallsanläggning i Västmanland, uppger SR Uppland.

Strålsäkerhetsmyndigheten spårade blöjorna till Akademiska sjukhuset i Uppsala och man misstänker att de kom från en patient som behandlats med strålning men där avfallet inte hanterats på rätt sätt.

Annons

– Akademiska är de enda som gör den här typen av behandlingar i närheten, säger Torsten Cederlund, chef för enheten för medicinska bestrålningar på Strålsäkerhetsmyndigheten, till SVT Uppland.

De anställda på avfallsanläggningen utsattes inte för någon risk, då strålningsnivån i blöjorna låg precis över värdet för vad detektorerna känner av.

– De har ju väldigt känsliga instrument och skulle det ha varit några större mängder där så skulle de evakuera på en gång. Det finns ingen risk att personalen på avfallsanläggningen kan få strålskador, säger Alexander Englund, strålskyddsexpert på Region Uppsala, till SVT.

Rättad: I en tidigare version var det fel blöjtyp som nämndes.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons