Annons
Nyheter

Nordea slår förväntningar: "Stor motståndskraft"

Bankkoncernen Nordea går bättre än väntat, trots en rejäl börssmäll under andra kvartalet.
Vd Frank Vang-Jensen är nöjd med delåret – men ser även orosmoln framöver.
Ekonomi • Publicerad 18 juli 2022
Nordea har släppt delårssiffror. Arkivbild.
Nordea har släppt delårssiffror. Arkivbild.Foto: Alexander Larsson Vierth/TT

– Det är en stark affärsutveckling, vi vinner marknadsandelar, och presenterar ett starkt resultat på 1,3 miljarder euro, säger Frank Vang-Jensen, vd för Nordea.

Enligt honom står marknaden nu inför en stor övergång till en ekonomi som för med sig hög inflation, vilket lär dra upp räntorna och konsumentpriserna ökar kraftigt, vilket gör att det finns osäkerhet i världen.

Annons

– Det kommer att bli ganska volatilt inför kommande kvartal. Men Nordea står starkt och finns här för våra kunder, säger han.

Minskat förvaltat kapital

Kvartalet präglades av en turbulent marknad, vilket syns i resultaträkningen.

"Det förvaltade kapitalet minskade med 9 procent under kvartalet till följd av nedgången på finansmarknaden. Nordea genererade emellertid ett positivt nettoinflöde av sparkapital för andra kvartalet", skriver Nordea i ett pressmeddelande.

Affärsaktiviteten är dock fortsatt hög och storbankens marknadsandelar ökar. Bolånevolymerna steg med 6 procent och utlåningen till små och medelstora företag ökade med 7 procent.

"Tack vare hög aktivitet och efterfrågan från kunderna ökade utlåningen till stora företag med 16 procent jämfört med samma period förra året", tillägger banken.

Enligt Vang-Jensen står vi nu inför ett ekonomiskt skifte när perioden med noll- och minusräntor är över.

– Vi har vant oss vid att pengar inte nödvändigtvis har ett pris och att affärer inte för med sig så stor risk. Nu står vi i en situation där vi som samhälle ska vänja oss vid att det är inflation, positiv ränta, att pengar har ett pris och att det finns risker i samhället säger han, och tillägger:

– Det blir säkert en ganska jobbig övergång, men den är nödvändig för framtida hållbar tillväxt.

Bättre än väntat

Rörelsevinsten på 1 361 miljoner euro, motsvarande 14,4 miljarder kronor – var bättre än väntat. Analytiker hade, enligt Bloomberg, i genomsnitt räknat med en rörelsevinst på 1 272 miljoner euro.

Trygg inför framtiden

Kreditförlusterna blev en pluspost i resultaträkningen på 56 miljoner euro, på grund av återföringar av tidigare avsättningar för befarade kreditförluster som aldrig realiserades.

Annons

Men vd Frank Vang-Jensen understryker att han är trygg inför framtiden trots risken för långtgående lågkonjunktur, och att Nordea står stabilt.

– Vår affärsmodell har prövats många gånger. Vi har stor motståndskraft, vi fortsätter att stötta våra kunder, och bidrar positivt till de nordiska samhällena.

Rättad: I en tidigare version angavs fel värde för kreditförluster.

Fakta: Nordeas delårsrapport

Nordea meddelar i samband med rapporten att man på onsdag startar upp ett tredje program för återköp av aktier på upp till 1,5 miljarder euro. Återköpen är en sorts utdelning och upplägget har redan godkänts av Europeiska centralbanken (ECB).

Nordea redovisar en rörelsevinst på 1 361 miljoner euro, motsvarande cirka 14,4 miljarder kronor, för andra kvartalet 2022. Det kan jämföras med vinsten på 1 338 miljoner euro motsvarande period föregående år.

Räntenettot steg till 1 308 miljoner euro, från 1 232 miljoner euro. Provisionsnettot minskade till 838 miljoner euro, från 878 miljoner euro.

Totalt uppgick intäkterna till 2 444 miljoner euro, jämfört med 2 418 miljoner euro motsvarande period året före. Här låg förväntningarna på 2 419 miljoner euro.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons