Annons
Nyheter

Börsen upp efter positiv räntesignal från USA

Stockholmsbörsen tog ett skutt uppåt på torsdagen. Det breda OMXS-indexet steg 1,3 procent.
Orsaken var främst positiva räntesignaler från USA.
Börs • Publicerad 1 december 2022
Börsen steg tydligt i förmiddagshandeln.
Börsen steg tydligt i förmiddagshandeln.Foto: Johan Hallnäs/TT

Beskedet från USA:s centralbankschef Jerome Powell på onsdagskvällen, att kommande räntehöjningar kan bli lindrigare än tidigare befarat, fick ordentlig fart på såväl de amerikanska som de asiatiska börserna. De senare steg också på signaler om en något mjukare kinesisk hållning när det gäller covidrestriktionerna.

På Stockholmsbörsens tungviktarlista var uppgången bred. Bäst gick investmentbolaget Kinnevik, som har mycket av börsinnehavet i räntekänsliga teknikföretag. Aktien ökade 4,2 procent. En annan vinnare var molntjänstbolaget Sinch, upp 3,9 procent.

Annons

Däremot gick några av verkstadsjättarna knackigt: ABB backade 0,6 procent och Autoliv tappade 0,4 procent. Fastighetsbolaget SBB, som steg på onsdagen, föll nu 5,0 procent.

Aftonbladet uppgav att Saab har fått ett förhandsgodkännande av Inspektionen för strategiska produkter om att exportera stridsflygplanet Jas Gripen till Filippinerna. Aktien steg 0,6 procent.

På de ledande Europabörserna var utvecklingen blandad. FTSE-index i London backade 0,2 procent, medan CAC40-index i Paris steg 0,2 procent och DAX-index i Frankfurt ökade 0,7 procent.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons