Annons
Nyheter

Rapport: Därför blev ambassadanställda sjuka

Kuba • Publicerad 6 december 2020
Amerikanska ambassaden i Kuba. Arkivbild.
Amerikanska ambassaden i Kuba. Arkivbild.Foto: Ramon Espinosa/AP/TT

Riktade radiovågor pekas ut som den mest troliga orsaken till varför amerikansk personal vid ambassaden i Kuba, liksom vid konsulatet i kinesiska Kanton (Guangzhou), blev mystiskt sjuka i slutet av 2016 och 2017.

Det uppger institutionen The National Academics of Sciences, Engineering and Medicine i en rapport , beställd av den amerikanska regeringen.

Annons

Personalen och deras familjer drabbades av öronsmärta, huvudvärk och yrsel, och en del andra problem. För många har problemen blivit bestående.

Enligt rapporten handlar det troligast om "riktade, pulserande radiofrekvensenergier", även om kommittén inte kan utesluta andra orsaker.

Pulserande radiovågor kan bland annat användas för att behandla trycksår.

Minst 24 diplomater drabbades på ambassaden i Kuba. USA svarade med att kalla hem halva den diplomatiska staben och utvisade kubanska diplomater.

Även 14 kanadensiska diplomater på landets ambassad i Havanna insjuknade.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons