Annons

Rapport: Allt färre avrättningar i världen

Under 2018 minskade antalet verkställda dödsstraff världen över rejält.
Men trots att siffrorna är lägre än på tio år så går utvecklingen i flera länder åt motsatt håll.
Världen • Publicerad 10 april 2019
Aktivisten Marylyn Felion i delstaten Nebraska i USA demonstrerar mot dödsstraff. Arkivbild.
Aktivisten Marylyn Felion i delstaten Nebraska i USA demonstrerar mot dödsstraff. Arkivbild.Foto: Nati Harnik/AP/TT

Antalet avrättningar sjönk 2018 med 31 procent jämfört med året innan – från minst 993 avrättningar 2017 till minst 690 under 2018, enligt en ny rapport från människorättsorganisationen Amnesty International.

I exempelvis Iran halverades antalet verkställda dödsdomar jämfört med 2017. Minskningen beror till stor del på förändrade lagar i landet som innebär att färre narkotikabrott leder till dödsstraff. Även i länder som Irak, Pakistan och Somalia sjönk antalet verkställda dödsstraff rejält.

Annons

– Det är mycket glädjande att kunna konstatera de lägsta siffrorna på tio år. En stor del av det beror på den förändrade lagstiftningen i Iran, som dock fortfarande är det land som avrättar flest personer i världen efter Kina, säger Ami Hedenborg, talesperson för Amnesty International i Sverige.

Motsatt riktning

Men i flera andra länder går utvecklingen i motsatt riktning. I Vitryssland, Japan, Singapore, Sydsudan och USA ökade antalet verkställda dödsstraff under 2018. I Thailand genomfördes den första avrättningen på nästan tio år. Och i Sri Lanka har myndigheterna aviserat att avrättningar ska återupptas, vilket innebär slutet på ett 43 år långt moratorium.

– Som så ofta när det gäller mänskliga rättigheter finns det parallella spår. Att antalet avrättningar i USA ökar, om än marginellt, spelar stor roll då många andra länder som använder dödsstraffet hänvisar till USA, säger Hedenborg.

Fler döms till döden

I rapporten varnar Amnesty International för den kraftiga ökningen av utfärdade dödsdomar i flera länder. I Irak ökade dödsdomarna fyrfaldigt under fjolåret jämfört med 2017. Likaså skedde en dramatisk ökning i Egypten.

– Det är också viktigt att titta på hur dödsstraffet används, eftersom många länder bryter mot internationell rätt. Det handlar till exempel om att länder utdelar dödsstraff efter bekännelser med hjälp av tortyr och att länder har obligatoriskt dödsstraff för vissa brott, säger Hedenborg.

TT: Rekordlåga siffror men också en utveckling i motsatt riktning på flera håll. Hur ser ni på rapporten i stort?

– Det är positivt att det går ned också i länder som Iran, Irak och Pakistan. Men det är givetvis väldigt oroande att dödsstraffet fortfarande används så mycket. Det är också mycket kring dödsstraffets användande som vi inte känner till, i länder som Kina och Nordkorea.

Marc Skogelin/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons