Annons

Rapport: Rysslands vapen beroende av väst

Några av Rysslands mest avancerade vapensystem är helt beroende av delar som tillverkas i utlandet, i länder som USA, Taiwan, Sydkorea och Japan.
Det visar en färsk rapport från brittiska tankesmedjan Rusi.
Ukraina • Publicerad 9 augusti 2022
En kryssningsrobot av typen Iskander-K avfyras. I roboten finns västerländska chip, enligt Rusis rapport. Bilden kommer från det ryska försvarsdepartementet. Arkivbild.
En kryssningsrobot av typen Iskander-K avfyras. I roboten finns västerländska chip, enligt Rusis rapport. Bilden kommer från det ryska försvarsdepartementet. Arkivbild.Foto: Rysslands försvarsdepartement/AP/TT
En byggnad i Odessa som skadats av kryssningsrobotar. Arkivbild.
En byggnad i Odessa som skadats av kryssningsrobotar. Arkivbild.Foto: Max Pshybyshevsky/AP/TT

Rusi har funnit 450 olika unika utlandstillverkade komponenter i minst 27 militära system som används i landets invasionskrig av Ukraina, skriver tankesmedjan i sin rapport.

Det handlar bland annat om drönare, radiosystem, raketer, kryssningsrobotar och luftvärnssystem som tillverkas med hjälp av halvledare, mikroprocessorer, förstärkare, gps-mottagare och signalprocessorer tillverkade i utlandet.

Annons

Dessa är enligt Rusi tillverkade i länder som USA, Japan, Schweiz, Nederländerna och Storbritannien. För att få använda utländska komponenter i militär utrustning måste ryska tillverkare söka om undantag från ryska försvarsdepartementet, vilket tyder på att det inte finns några inhemska alternativ.

Minst 80 av komponenterna ligger under amerikansk exportkontroll, vilket tyder på att Ryssland effektivt lyckats runda begränsningar de senaste årtiondena, enligt Rusi.

Olika vägar in

Av de 450 delarna i studien har en fjärdedel tillverkats av de amerikanska bolagen Analog Devices och Texas Instruments. Bland annat har Texas mikrochip hittats i kryssningsroboten Iskander-K.

Rönen är i linje med tidigare rapporter på området. I maj bjöd Ukraina in internationella experter för att med skruvmejslar och förstoringsglas undersöka bråte från ryska vapen som hittats.

– Avancerade ryska vapen och kommunikationssystem har byggts runt västerländska chip, sade Damien Spleeters vid Conflict Armament Research då till The New York Times.

Ryssland har belagts med restriktioner på teknik som kan användas militärt redan tidigare, bland annat efter annekteringen av Krim 2014. Enligt forskarna i studien så kan en del av delarna som använts militärt ha haft som syfte att användas i civil teknik. Andra kan ha passerat mellanhänder i exempelvis Hongkong och Shenzhen.

Kan begränsas

Ryssland har också en historia av att bygga upp lager av eftertraktat teknik, för att kunna använda just om man drabbas av sanktioner. Men landet bedöms ha använt upp en stor del av sina avancerade vapen i kriget mot Ukraina och nya sanktioner och exportkontroller har ytterligare begränsat inflödet av högteknologiska komponenter.

"Därför måste Ryssland nu skapa nya och antagligen mindre avancerade vapen eller försöka sig på att undvika sanktioner, vilket har blivit högsta prioritet för dess säkerhetstjänster", skriver Rusi. Tankesmedjan tror att sanktionsrundning kan undvikas genom internationellt samarbete, att förhindra licenstillverkning av känslig teknik i länder som stödjer Ryssland, och att övertyga tredje land att inte hjälpa Ryssland med importen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons