Annons
Nyheter

Rättegång: Kvinna hölls inspärrad i flera dygn

Mitt i natten besköts en kvinnas bostad i Småland med ett hagelgevär. Kvinnan klarade sig oskadd - men kidnappades några dagar senare och misshandlades svårt i en stuga i Skåne där hon hölls inlåst i ett par dygn.
Växjö • Publicerad 24 december 2018 • Uppdaterad 25 december 2018
Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT

– I förundersökningen framgår att gärningsmännen ska ha haft olika motiv till att begå det här brottet, säger åklagare Lina Wiktor.

Fyra män och två kvinnor sitter häktade och har åtalats för människorov och grov misshandel. De är misstänkta för att tillsammans ha utfört kidnappningen i maj och väntar nu på rättegång i Lunds tingsrätt om ett par veckor.

Annons

Det är en mycket omfattande utredning med mängder av förhör och teknisk bevisning som lett fram till åtalet. Offret har utförligt berättat om kidnappningen, misshandeln och förnedringen som inträffade efter hagelskottet mot hennes bostad i Tingsryd.

Klockan var omkring ett på natten till den andra maj och kvinnan låg och sov. Plötsligt vaknade hon av en kraftig smäll och det visade sig att någon skjutit med ett hagelgevär genom en fönsterruta till hennes bostad.

”Jag blev så rädd så jag satte mig i klädkammaren då jag inte vågade vara nära varken dörrar eller fönster i fall de skulle skjuta igen”, berättade kvinnan för polisen strax efter händelsen som utreddes som mordförsök. Men den utredningen har nyligen lagts ned.

– Det gick inte att bevisa vem som var gärningsman, konstaterar åklagare Lina Wiktor.

Tre dagar efter skottlossningen åkte kvinnan tillsammans med en kamrat från Lessebo kommun till Skåne och kontaktade en man som hon själv pekat ut för att ligga bakom skottlossningen. Mannen som tidigare bott ihop med kvinnan under en period är en av de som åtalats för att ha utfört kidnappningen.

Väl i Skåne beslutades att Tingsrydskvinnan och hennes kamrat skulle sova över i en stuga. Det var det beslutet som slutade med den svåra misshandeln och att hon inte fick lämna fastigheten.

Enligt polisutredningen visade en av kidnapparna upp en revolver innan den utdragna misshandeln inleddes med sparkar och slag. Offret blev även slagen med en hammare eller slägga och minst ett av slagen träffade över kvinnans mun.

Tingsrydskvinnan misshandlades svårt med knogjärn, hammare och knivar. På det här knogjärnet hittade teknikerna blodstänk från kvinnan.

– Rätt på munnen och på framtänderna så att flisorna flyger, är offrets egen beskrivning i polisförhör.

”NN (den utsatta kvinnan) har också under misshandeln fått motta en stor mängd slag och sparkar i ansiktet och på kroppen samt blivit huggen i benen med baksidan av en hammare eller annat spetsigt föremål”, skriver åklagaren åtalet, och tillägger:

Annons

”Misshandeln den 6 maj 2018 är att bedöma som grov eftersom gärningsmännen visat särskild hänsynslöshet och råhet då den skett under ett utdraget hädelseförlopp mot en målsägande som varit inlåst och därför befunnit sig i en särskilt utsatt situation. Innefattande upprepat våld med olika former av tillhyggen, flera med för målsäganden djupt kränkande inslag”.

Mannen som den utsatta kvinnan först träffade under besöket i Skåne anklagas för att under misshandeln ha tagit en blåslampa och eldat i offrets hår. Därefter, påstår åklagaren med ledning av offrets berättelse, har en av de åtalade kvinnorna försökt att strypa Tingsrydskvinnan genom att under flera minuter hålla ett grepp runt hennes hals.

Det var i den här stugan i Skåne som den drabbade kvinnan hölls fången. Kvinnan var bunden runt ben och armar men lyckades till slut fly och kalla på hjälp.

Offret blev senare inlindad i en presenning, utburen till en mindre stuga på den aktuella fastigheten i Skåne och placerad under en diskbänk. Då var hon bunden runt benen och handlederna med buntband för att inte kunna rymma och kidnapparna såg även till så att hon inte kunde skrika.

Fönster på stugan spikades igen och kidnapparna såg till att Tingsrydskvinnan med säkerhet inte skulle försvinna sedan hon misshandlats ytterligare.

Kvinnan lyckades dock till slut ta sig loss och flydde till en närboende som larmade polisen. När polisen anlände hade någon precis tänt eld på stugan där kvinnan varit fången, sannolikt för att utplåna alla spår. Även misstanken om mordbrand har lagts ned i brist på bevis om vem som anlade branden.

Men fälls de sex misstänkta för människorov kommer det ändå att bli långa fängelsestraff.

– Minimistraffet för människorov är fyra års fängelse och jag kommer att yrka på ett betydligt högre straff eftersom det finns många försvårande omständigheter, säger åklagare Lina Wiktor.

Daniel JohanssonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons