Annons
Nyheter

Rättegången mot Bannon drar i gång

Rättegången mot Steve Bannon, tidigare rådgivare till USA:s expresident Donald Trump, inleds. Den kontroversielle högerpopulisten anklagas för kongresstrots eftersom han tidigare vägrat att frågas ut om stormningen av USA:s kongressbyggnad Kapitolium i fjol.
USA • Publicerad 18 juli 2022
Steve Bannon på en storbildskärm vid en utfrågning i Kapitolium i Washington förra veckan. Arkivbild.
Steve Bannon på en storbildskärm vid en utfrågning i Kapitolium i Washington förra veckan. Arkivbild.Foto: Doug Mills/AP/TT

Steve Bannon hävdade länge att han inte behövde infinna sig inför kongressutredningen, och hänvisade till det särskilda skydd (på engelska "executive privilege") som omfattar presidentämbetet.

Men enligt åklagare och andra rättsliga experter omfattas Bannon inte av det juridiska skyddet, eftersom han varken var Vita hus- eller statsanställd när den dödliga stormningen av Kapitolium i Washington DC skedde den 6 januari i fjol.

Annons

Beskedet om att Bannon ändrat inställning och bestämt sig för att ställa upp som vittne kom nyligen, efter att Trump i ett brev sagt att han upphävde det särskilda skyddet för Bannon.

Men trots helomvändningen genomförs nu rättegången mot Steve Bannon som anklagas för kongresstrots – motsvarande domstolstrots – för att han inledningsvis vägrade att lämna över dokument till och frågas ut av 6 januari-utskottet, som bland annat utreder om Donald Trump hade inflytande över stormningen av Kapitolium eller inte.

Bannons advokater uppgav förra veckan att det inte är uteslutet att Bannon själv kommer att vittna under rättegången.

Fem människor miste livet i samband med attacken mot Kapitolium.

Fakta: Steve Bannon

Född 1953 i en demokratisk arbetarklassfamilj i Norfolk i Virginia. Efter college tog han värvning i flottan.

Efter examen från Harvard Business School jobbade Bannon på investmentbanken Goldman Sachs. Startade 1990 eget investmentbolag.

Satsade pengar i medie- och filmbranschen och flyttade till Los Angeles. Gjorde 2004 en hyllningsdokumentär om sin politiska idol, expresidenten Ronald Reagan.

Tog 2012 över Breitbart News, en plattform för de så kallade alt-right-rörelserna som anses ha kopplingar till vitmaktgrupper.

Ordförande för USA:s president Donald Trumps valkampanj i augusti 2016. Efter valsegern i november utsedd till Trumps chefsstrateg, med förmodat stort inflytande på Trumps isolationistiska världssyn.

Avskedad i augusti 2017. Återgick till Breitbart News samt förklarade krig mot det republikanska politiska etablissemanget.

Tvingades i januari 2018 lämna Breitbart News efter att i författaren Michael Wolffs bok "Fire and Fury" anklagat Trumps son för landsförräderi och ifrågasatt presidentens mentala stabilitet.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons