Nyheter

Rättvisa betyg utlovas efter inställda prov

Storbritannien • Publicerad 12 augusti 2020
Storbritanniens utbildningsminister Gavin Williamson. Arkivbild.
Storbritanniens utbildningsminister Gavin Williamson. Arkivbild.Foto: Stefan Rousseau/AP/TT

Skolever i England får möjlighet att använda resultat från tidigare prov som grund för betygssättning sedan examensproven ställts in med anledning av coronakrisen.

Beskedet kommer sedan Skottlands hantering av frågan väckt omfattande kritik. I brist på färska provresultat byggdes betygsättningen bland annat på en process som vägde in hur resultaten brukar se ut för skolor i olika områden. Resultatet blev att över 70 000 elever fick sänkta betyg, vilket kritikerna anser slog oproportionerligt hårt mot elever i fattigare områden.

De skotska myndigheterna har nu tvingats backa och försäkrar att drabbade elever kommer att få sina betyg återställda till sina lärares bedömningar.

För att undvika en liknande situation i England får de 18-åriga elever som inte fått möjlighet att göra sina examensprov tre alternativ. De kan antingen acceptera sitt uträknade betyg, använda sig av resultaten från övningsprov eller genomgå ett nytt examensprov i höst, säger utbildningsminister Gavin Williamson.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.