Annons
Nyheter

Regeringen duckar om förbud mot Tiktok

Flera länder har stoppat statsanställda från att använda den kinesiska appen Tiktok av säkerhetsskäl.
Men den svenska regeringen vill inte peka ut Tiktok specifikt.
Säkerhet • Publicerad 10 mars 2023
Flera länder har förbjudit Tiktok för statsanställda. Arkivbild.
Flera länder har förbjudit Tiktok för statsanställda. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

– Frågan är bredare än en enskild app, säger Carl-Oskar Bohlin (M), minister för civilt försvar.

USA, Kanada och nyligen EU-parlamentet har beslutat att förbjuda offentligt anställd personal att ha Tiktok på sina tjänstetelefoner.

Annons

Oron gäller Tiktoks ägare, kinesiska Bytedance, och huruvida Kinas regering kan övervaka användares data eller dra nytta av dem. Kinesiska företag är enligt lag skyldiga att bistå landets underrättelsetjänster. Kina har dock nekat till anklagelserna.

Sverige har inte utfärdat något generellt förbud för statsanställda att ha Tiktok i sina jobbmobiler.

– Vilka appar man tillåter eller inte tillåter på till exempel tjänstetelefoner är en konsekvens av hur känslig information man hanterar, säger Carl-Oskar Bohlin.

Myndigheter tillåter

Det som styr är säkerhetsskyddslagstiftningen, som ställer krav på att man hanterar information på vissa sätt, säger han.

I november uppmanades regeringskansliets personal att radera appen. Men ett flertal centrala myndigheter tillåter att deras anställda har Tiktok. Bland annat myndigheter med uppdrag inom totalförsvaret, enligt en kartläggning som TV4 Nyheterna gjorde i slutet av förra året.

Bohlin framhåller att myndigheter inte ska utsätta sig för sårbarheter som gör att Sverige kan förlora känslig information till främmande makt.

TT: Är du trygg med att myndigheterna gjort det arbetet?

– Jag förutsätter att svenska myndigheter följer svensk lag.

TT: Kan man följa svensk säkerhetsskyddslagstiftning och tillåta Tiktok?

– Det kommer jag inte att säga, det måste varje myndighet avgöra utifrån den information man själv hanterar.

Stoppats från 5G

Annons

En rad utländska säkerhetstjänster och cybersäkerhetsmyndigheter, senast Tjeckien och Danmark, har varnat för Tiktok.

Samtidigt har svenska staten tidigare stoppat den kinesiska telekomjätten Huawei från att vara med i utbyggnaden av det svenska 5G-nätet.

TT: Varför ska kinesisk hårdvara stoppas men inte kinesisk mjukvara?

– Jag bara konstaterar att man måste ta frågan om sårbarheter på ett mycket stort allvar. Och det kan ju vara så att man kommer fram till att vissa typer av appar är oförenliga med att ha på till exempel tjänstetelefoner, säger Carl-Oskar Bohlin.

Men om regeringen pekar ut en särskild app riskerar det att ge en falsk trygghet, anser han.

– Det vill säga: Om ministern säger att den här appen är den vi inte ska ha kan vi därefter luta oss tillbaka.

– Det finns mängder av appar med sårbarheter som kan vara olämpliga att ha installerade i system som hanterar säkerhetskänslig information, och den bedömningen måste varje enskild myndighet göra.

Fakta: Tiktok

Tiktok är en app där användarna främst skapar och delar korta filmklipp, ofta tillsammans med musik. Tiktok ägs av kinesiska Bytedance, som lanserade appen i Kina 2016 under namnet Douyin.

Tiktok är en av världens snabbast växande sociala medier-plattformar och är speciellt populär bland barn. Exakta antalet användare är svårt att få fram när det gäller sociala medier, men Tiktok uppskattas ha omkring en miljard aktiva användare. Facebook har som jämförelse nästan tre miljarder aktiva användare.

Kinas inflytande över appen och i förlängningen över möjligheten att påverka dess användare har varit föremål för internationell debatt i flera år.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons