Annons
Nyheter

Regeringen kapitulerar – jordgubbskriget över

Estland • Publicerad 6 juli 2020
Den estniska regeringen backar från ett tidigare beslut och tänkte nu tillåta arbetskraft från utanför EU att komma in i landet och arbeta i jordbrukssektorn. I och med regeringens kapitulation är därmed det som inhemska medier kallat jordgubbskriget över.
Den estniska regeringen backar från ett tidigare beslut och tänkte nu tillåta arbetskraft från utanför EU att komma in i landet och arbeta i jordbrukssektorn. I och med regeringens kapitulation är därmed det som inhemska medier kallat jordgubbskriget över.Foto: Erlend Aas/NTB Scanpix/TT

Den estniska regeringen backar från ett tidigare beslut och tänker nu tillåta arbetskraft från utanför EU att komma in i landet och arbeta i jordbrukssektorn. I och med regeringens kapitulation är därmed det som inhemska medier kallat jordgubbskriget över.

Bönderna har larmat om att jordgubbar och andra grödor ruttnar på fälten när säsongsarbetskraften inte fått komma in. Oppositionella parlamentariker krävde att frågan skulle tas upp till behandling och lösningen kom på måndagen.

Annons

Parlamentets beslut innebär att utländsk arbetskraft kommer att beviljas inträde i landet under halvårsvisa perioder fram till våren 2022.

Det högerpopulistiska partiet Ekre, som är del av regeringskoalitionen, har kraftigt motsatt sig att utländska arbetare släpps in och i stället krävt att estniska arbetslösa ska ta jobben.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons