Annons
Nyheter

Regeringen lovar snabbt krisavtal

Krisavtalet kommer "flera månader" tidigare än annonserat. Vården får också mer pengar, i en extra vårändringsbudget som regeringen och samarbetspartierna lägger i "närtid".
Moderaterna svarar med eget krispaket i två steg och vill förbereda stimulanspaket på 30 miljarder kronor.
Coronaviruset • Publicerad 10 mars 2020
Finansminister Magdalena Andersson. Arkivbild.
Finansminister Magdalena Andersson. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Coronavirusets spridning har inneburit ett allvarligt läge för samhällsekonomin, enligt finansminister Magdalena Andersson (S).

Regeringen har därför enats med samarbetspartierna Liberalerna och Centern om att lägga en extra vårändringsbudget, i "närtid", som Andersson säger. Den ska bland annat innehålla mer pengar till myndigheter, vård och företag, utan att gå in på exakt hur mycket i det här läget.

Påskyndar krisavtal

Annons

Anderson pekar bland annat på det tidigare utlovade avtalet om korttidsarbete, ett slags krisavtal som ska rädda jobb när företag eller branscher påverkas av ekonomiska chocker, ska komma tidigare. I lagrådsremissen sades 1 augusti, något som kritiserades som för sent.

TT: Hur långt i förväg?

– Flera månader, säger Andersson.

I går skickade Svenskt Näringsliv en lista på krisåtgärder som arbetsgivarorganisationen vill se att regeringen inför snabbt.

– Vi tittar på alla de förslagen också, säger hon utan att lova något.

Vården ska också få extra pengar.

– Vi håller på att analysera det, säger Andersson som pekar på vikten om att enas politisk med oppositionen i ett sådant här läge. Hon har också haft kontakt med Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson.

M har eget förslag

Moderaterna föreslår å sin sida ett krispaket i två steg. I ett första steg föreslås att företag får skjuta på skatteinbetalningar för att stärka likviditeten i ett krisläge, säger Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson på en pressträff.

Avskaffad flygskatt och höjt bolånetak, för att förhindra ett eventuellt boprisfall, är ytterligare åtgärder som kan sjösättas snabbt.

– Allt det där kan man göra nu, säger Svantesson.

Annons

I ett andra steg bör ett brett stimulanspaket på 30 miljarder kronor förberedas. Åtgärder som föreslås är 10 miljarder kronor i generella bidrag till kommunerna, höjt rotavdrag från 30 till 50 procent.

Dessutom föreslår M ett retroaktivt jobbskatteavdrag på 10 miljarder kronor, riktat till dem med låga inkomster, samt en retroaktivt sänkt skatt på pensioner, 3 miljarder kronor.

Även utbildning och jobbåtgärder bör det planeras för, enligt Svantesson.

"Rädda jobb"

Moderaternas paket är omfattande och ska inte finansieras i ett sådant här krisläge, enligt Svantesson. Underskottet i statsbudgeten skulle då hamna på 0,5 procent av BNP 2020, enligt M.

– I grund och botten handlar det här om att rädda jobb.

Krispaketet enligt steg två, de 30 miljarderna, är inte aktuellt precis nu, men oklart exakt när det kan bli aktuellt, det beror på hur ekonomin utvecklas den närmaste tiden, enligt Svantesson.

– Det är för tidigt nu, säger hon.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons