Annons
Nyheter

Regeringen vill att fler ska jobba hemma

Arbete • Publicerad 8 december 2020
Instruktioner till arbetsgivarna om hemarbete ska tas fram av bland annat Arbetsmiljöverket, för att få fler att jobba hemifrån. Arkivbild.
Instruktioner till arbetsgivarna om hemarbete ska tas fram av bland annat Arbetsmiljöverket, för att få fler att jobba hemifrån. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Många har arbetat hemifrån, i någon form, sedan i mars. För att minska smittspridningen skärper regeringen tonen och kräver att ännu fler ska utföra sina arbetsuppgifter hemma i stället för på arbetsplatsen, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– Vi behöver se till att alla som kan verkligen jobbar hemifrån och att arbetsgivarna tar sitt ansvar, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) till Ekot.

Annons

Regeringen har därför bett Arbetsmiljöverket och Folkhälsomyndigheten att sammanställa en handbok över vilka krav som ställs på arbetsgivarna när det gäller hemarbete.

– Med en sådan här vägledning blir det väldigt konkret vad som förväntas av arbetsgivarna och ytterst kan det innebära att om man trotsar detta kan man få betala skadestånd, säger Eva Nordmark (S), till radion.

För att det ska bli tal om skadestånd ska det dock vara ett allvarligt arbetsmiljöbrott, till exempel att skyddsutrustning inte tillhandahålls där det behövs på arbetsplatser. Den nya vägledningen innebär inte att nya sanktionsavgifter införs, berättar Mika Metso, politiskt sakkunnig åt Eva Nordmark.

Vägledningen ska presenteras om två månader.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons