Annons

Unga ska inte få straffrabatt vid grova brott

Regeringen vill begränsa straffrabatten för unga brottslingar. Det gäller alla brott som har ett minimistraff på ett år, exempelvis rån och grov misshandel,
Moderaterna ser det som ett steg i rätt riktning.
Brott • Publicerad 4 mars 2020
Regeringen tar nu fram ett förslag som ska begränsa straffrabatten för unga brottslingar som begår upprepade grova brott. Justitieminister Morgan Johansson vill dock gå ännu längre. Arkivbild.
Regeringen tar nu fram ett förslag som ska begränsa straffrabatten för unga brottslingar som begår upprepade grova brott. Justitieminister Morgan Johansson vill dock gå ännu längre. Arkivbild.Foto: Erik Simander/TT

– Men straffrabatten kommer ju att finnas kvar för till exempel misshandel, övergrepp i rättssak, säger Johan Forssell, rättspolitisk talesperson för M, till TT.

– Det är bättre med ett steg framåt än inget, säger Johan Pehrson, rättspolitisk talesperson för Liberalerna.

Går längre än 34-punktsprogrammet

Annons

Den omdebatterade straffreduktionen innebär att unga brottslingar mellan 18 och 21 år får mildrade straff än om de hade varit äldre än så.

Flera partier i riksdagen – M, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna – vill ta bort straffrabatten helt för unga vuxna, för alla brott oavsett straffvärde. Regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet samt Centerpartiet och Liberalerna har velat begränsa den för grövre brott, medan V vill ha den kvar.

I regeringens 34-punktsprogram mot gängkriminalitet sägs det att unga brottslingar inte ska få straffrabatt vid upprepad, grov brottslighet. Nu föreslår regeringen en förändring, men går längre än i 34-punktsprogrammet.

Stöd i riksdagen

Justitieminister Morgan Johansson vill att straffreduktionen ska tas bort även i de fall där det inte handlar om upprepad brottslighet.

– Det kan handla om våldtäkter, rån, grov misshandel. Det handlar typiskt sett också om brott där gärningsmannen kan vara ganska långt in i en gängkriminell karriär, och då handlar det om att bryta den karriären så fort som möjligt, säger Morgan Johansson till Ekot.

Justitieministern tror att det finns stöd för ett sådant striktare förslag i riksdagen.

Regeringspartnern Miljöpartiet gick i samtalen om gängkriminalitet med på att begränsa rabatten till viss del, efter mycket diskussion. Nu är MP med på att gå ännu ett steg längre.

– Vi är nöjda med den här kompromissen, säger Rasmus Ling, rättspolitisk talesperson för Miljöpartiet till TT.

Förslaget som regeringen nu skickar på remiss beräknas kosta drygt 450 miljoner kronor. Det har att göra med att fler fängelseplatser behövs om straffen blir längre för fler.

Linus Svensson/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons