Annons
Nyheter

Regeringen vill spara in på tandvård till unga

23-åringar kommer att bli av med gratis tandvård. Från och med 2025 vill regeringen sänka gränsen för fri tandvård till 19 år.
– Vi vill skapa en tandvård som ges mer efter behov och prioriterar dem med sämre munhälsa, inte minst äldre personer, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).
Politik • Publicerad 14 september 2023
Från 2025 ändras reglerna för fri tandvård och vilka som kan få dubbelt tandvårdsbidrag. Arkivbild.
Från 2025 ändras reglerna för fri tandvård och vilka som kan få dubbelt tandvårdsbidrag. Arkivbild.Foto: Martina Holmberg / TT

I dag är det gratis tandvård för alla till och med det år man fyller 23. Det år man fyller 24 får man betala själv.

Nu vill regeringen sänka gränsen, så att den fria tandvården gäller upp till det år man fyller 19.

Annons

Socialministern motiverar sänkningen bland annat med att det råder kapacitetsbrist i tandvården.

– Den här generella approachen att man ska ha fullständig, gratis tandvård upp till man är 23 år, det tränger undan tandvård för personer med sämre munhälsa, säger Forssmed.

Han påpekar att detta också var vad utredningen om en mer jämlik och behovsstyrd tandhälsa kom fram till.

Frigör resurser

Genom att vara mindre generös med fri tandvård till unga räknar regeringen med att minska kostnaderna med 450 miljoner kronor om året.

Att "frigöra resurser", som socialministern säger, är ytterligare en orsak till att regeringen vill ändra reglerna.

– Det är viktigt att skapa utrymme för en reform längre fram när det gäller högkostnadsskyddet, säger Jakob Forssmed.

I statsminister Ulf Kristerssons (M) regeringsförklaring tidigare i veckan utlovades en utredning för att stärka tandvårdens högkostnadsskydd för att mer efterlikna det som finns i övrig vård. Äldre personer med sämst munhälsa ska prioriteras, sade Kristersson.

Dyr reform

Formuleringarna var direkt hämtade ur Tidöavtalet där M, SD, KD och L har enats om att se över högkostnadsskyddet. En fråga som drivits av SD och är en dyr reform att genomföra.

Forssmed räknar med att utredningen tillsätts under riksdagsåret, alltså före nästa sommar. Men det är oklart när ett förändrat högkostnadsskydd skulle kunna vara på plats.

En annan förändring som föreslås för 2025 är att slopa det dubbla tandvårdsbidraget för alla mellan 24 och 29 år. De får i dag 600 kronor per år i bidrag i stället för 300 kronor. Men från och med 2025 försvinner det och i stället blir det de 20-23-åringar som blir av med gratis tandvård som får dubbelt bidrag.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons