Annons
Nyheter

Regeringskansliet i nytt krismöte

Regeringens grupp för strategisk samordning (GSS) har ännu en gång sammanträtt på grund av den pågående korankrisen, uppger statsrådsberedningen.
Sammanträdet ägde rum under tisdagen.
Politik • Publicerad 4 augusti 2023
Rosenbad med Riksbron i förgrunden. Arkivbild.
Rosenbad med Riksbron i förgrunden. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

"Jag kan bekräfta att ett GSS-möte ägde rum i tisdags med anledning av det allvarliga säkerhetspolitiska läget och åtgärder kring det.", skriver statsrådsberedningens pressavdelning i ett mejl till TT.

"Syftet är att berörda departement ska få en gemensam bild av läget i viktiga frågor som berör dem. Vi har alltid en beredskap för att hantera komplicerade händelser och situationer, där ett av flera format för det är GSS. GSS kan sammankallas när som helst, löpande och/eller för att förebygga och/eller förhindra en kris.".

Annons

Statsrådsberedningen vill inte närmare gå in på vad som sades under mötet.

"Exakt vad som sägs på olika interna möten är en intern fråga."

GSS består av statssekreterare i berörda departement. Gruppen leds och sammankallas av statsministerns statssekreterare.

Det är inte första gången gruppen sammanträder under korankrisen.

Ett möte hölls även den 21 juli, men inte heller då vill man kommentera vad som sades under mötet.

Under sommaren har flera aktioner där koranen bränts eller på annat sätt skändats genomförts i Sverige.

Aktionerna har resulterat i protester mot Sverige i stora delar av den muslimska världen.

Bland annat har den svenska ambassaden i Irak stormats av vid två tillfällen, svenska ambassadörer i flera muslimska länder har kallats upp för samtal och diplomatiska representanter för flera länder kallats hem från Sverige.

Den islamska samarbetsorganisationen OIC har i ett gemensamt uttalande fördömt aktionerna och krävs att juridiska åtgärder vidtas för att stoppa dem.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons