Annons

Region Skånes kamp mot spridningen: Besöksförbud infört på sjukhusen

Sedan klockan 17 på torsdagskvällen råder besöksförbud på Region Skånes vårdavdelningar och mottagningar.
Det är en av åtgärderna för att stoppa spridningen av coronaviruset.
Skåne • Publicerad 12 mars 2020
Sedan torsdagskvällen kan man inte besöka anhöriga som vårdas på Region Skånes mottagningar. Arkivbild.
Sedan torsdagskvällen kan man inte besöka anhöriga som vårdas på Region Skånes mottagningar. Arkivbild.Foto: Bertil Ericson / TT

”Med anledning av det allvarliga läget med covid-19 som nu även har klassats som en pandemi går Region Skåne in i ett nytt skede”, skriver man i ett pressmeddelande.

Sedan torsdagskvällen går det inte att besöka anhöriga som vårdas på sjukhusen.

Annons

– Region Skåne har ett stort och viktigt ansvar i den här allvarliga situationen, säger regiondirektör Alf Jönsson.

– Vi följer utvecklingen noga och har växlat upp vårt krisledningsarbete. Vi måste värna de som har störst behov av vård och därför är det oerhört viktigt att alla i det här läget tar ansvar och bidrar.

Vill förhindra spridning på vårdcentraler

Samtidigt stängdes drop in-mottagningar för att undvika att smittan sprids i vårdcentralernas väntrum. Alla Region Skånes vårdcentraler kommer att boka in alla patienter på planerad mottagning och samtidigt stänga sin öppna infektionsmottagningar.

Rutinerna för provtagning och omhändertagande av smittade kommer också att förändras.

– Nu måste vi fokusera på att skydda äldre och sköra personer och de som tillhör någon riskgrupp. För att kunna upprätthålla en säker och tillgänglig vård behöver vi också skydda våra medarbetare. Vi behöver alla ta ansvar för vår personliga handhygien, säger smittskyddsläkare Eva Melander.

– Tvätta händerna och stanna hemma från arbete, skola och fritidsaktiviteter när ni är sjuka.

”Vi förbereder oss för att kunna ta emot ett större antal patienter med covid-19”
Carl Vigre, beredskapsöverläkare.

Det finns politiskt beslutade planer för både pandemi och krisberedskap och det är utifrån dessa som regionens krisledning nu arbetar.

– Vi förbereder oss för att kunna ta emot ett större antal patienter med covid-19. Vi arbetar även intensivt med att säkerställa att vi säkrar tillgång till relevant skyddsutrustning och läkemedel eftersom det råder materialbrist i hela landet och Europa, säger Carl Vigre, beredskapsöverläkare.

Se Region Skånes presskonferens på deras Facebooksida:

Här saknas innehåll

Mattias LundvallSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons