Annons
Nyheter

Regionens vädjan: Håll spädbarn hemma

Medicin • Publicerad 12 december 2022
Föräldrar i Uppsala län uppmanas att hålla små barn hemma på grund av RS-viruset. Arkivbild.
Föräldrar i Uppsala län uppmanas att hålla små barn hemma på grund av RS-viruset. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

Nu uppmanas föräldrar i Uppsala län att hålla spädbarn hemma. Orsaken är ökningen av antalet fall med RS-virus.

"Vi har nu en allvarlig situation i Uppsala län och vi vädjar nu till länets invånare att göra vad man kan för att skydda de små barnen och begränsa smittspridningen", säger Johan Nöjd, smittskyddsläkare i Region Uppsala, i ett pressmeddelande.

Annons

"För små barn, under sex månader, kan en infektion med RS-virus leda till en allvarlig sjukdomsbild med svåra andningsbesvär. Dessutom är vården just nu mycket hårt belastad", säger han vidare.

Johan Nöjd rekommenderar att barn under sex månader ska hållas hemma så mycket som möjligt. Rekommendationen gäller även äldre syskon som annars skulle varit på förskola.

Regionen ska inom kort skicka ut ett meddelande från 1177 via sms och e-post till alla som har fött barn under det senaste året.

Fakta: Region Uppsalas rekommendation

Håll barn under sex månader hemma så mycket som möjligt, och gärna även äldre syskon, som annars skulle ha varit på förskola. Då minskar risken att det yngre syskonet smittas.

Undvik att vistas på platser med mycket folk, till exempel affärer. Undvik också sammanhang där små barn träffas, till exempel öppen förskola.

Tvätta händerna ofta med tvål och vatten.

Hosta och nys i armvecket eller i en näsduk och inte rakt ut eller i handen.

Undvik att träffa förkylda personer.

Källa: Region Uppsala

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons